"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Italienare i Sverige

Forskningsprojekt Projektet handlar om hur italienska resenärer har tolkat svenskarna, hur de har sett på det svenska folket. Vilka stereotyper har de tagit till sig eller försökt motsäga?

Vilka har varit de mest frekventa uppfattningarna om till exempel religion, attityd till arbetet, familj och förhållanden? Undersökningen sträcker sig från medeltiden till idag, men störst fokus ligger på perioden mellan 1920 till 1980, då man i Italien, och inte bara där, odlade begreppet ”den svenska modellen” som skulle betyda goda relationer mellan arbetsgivare och arbetare, demokrati/socialdemokrati, välfärdsstaten, kvinnors emancipation och så vidare. Det finns ingen omfattande undersökning av hur hur italienare har uppfattat Sverige i sina resor. Den enda text som finns är från 1943 och måste kompletteras.

Projektansvarig

Giuseppe Nencioni
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 69 30

Projektöversikt

Projektperiod:

2007-02-23 2009-12-31

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för språkstudier

Forskningsområde

Litteraturvetenskap

Projektbeskrivning

Projektet handlar om hur italienska resenärer har tolkat svenskarna, hur de har sett på det svenska folket. Vilka stereotyper har de tagit till sig eller försökt motsäga? Vilka har varit de mest frekventa uppfattningarna om till exempel religion, attityd till arbetet, familj och förhållanden? Undersökningen sträcker sig från medeltiden till idag, men störst fokus ligger på perioden mellan 1920 till 1980, då man i Italien, och inte bara där, odlade begreppet ”den svenska modellen” som skulle betyda goda relationer mellan arbetsgivare och arbetare, demokrati/socialdemokrati, välfärdsstaten, kvinnors emancipation och så vidare. Det finns ingen omfattande undersökning av hur hur italienare har uppfattat Sverige i sina resor. Den enda text som finns är från 1943 och måste kompletteras.

Ämnen: Litteraturvetenskap, Italienska språket

Senast uppdaterad: 2019-09-18