"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Projektidé

Har du en idé eller vill hitta andra med idéer? Kan du upptäcka en idé inom ditt område som passar en utlysning om projektfinansiering?  

Tips att tänka på: 

Granska idén i ett tidigt skede:

  • Hur relevant är det som planeras?
  • Finns det potential i idén?
  • Tror du på idén eller är det något som görs endast för att få finansiering? 
     

Ställ i god tid dessa frågor internt: 

  • Vad är syftet med idén och projektet?
  • Finns ett känt behov av lösningar på valt område?
  • Vilken effekt kan projektet ge i ett större perspektiv?

Räkna med att ansökningsprocessen tar tid. Har du intresse att fortsätta arbetet för en projektansökan bör processen framåt bestämmas så snart som möjligt. 

Vill du utveckla idén?

Innan du börjar bygga ett projekt kring en målbild finns det många sätt att utveckla en idé. Det beror på vad det är för idé, men ibland kan idéutvecklingen göras inom projektet, exempelvis i en förstudie.

Flera bra inspel kan tillkomma med hjälp av att olika personer med skilda kompetenser får brainstorma och genom att titta på idén från olika perspektiv, såsom normkritiskt, hållbarhet, designprocess, gamification m.m.

Det är viktigt att kunna beskriva behovet/ problematiken genomgående och begripligt, samtidigt bör du vara öppen för att det kan finnas många olika lösningar. Lås dig inte tidigt vid en speciell lösning utan låt den vara formbar.

Var kommer idén ifrån?

Vägarna för att undersöka potentialen i en idé ser olika ut beroende på var idén kommer ifrån.

Egen idé

Har du själv som forskare/kliniker kommit på idén? Diskutera idén inom ditt område med kollegor internt och utanför verksamheten. Bilda dig en uppfattning om det finns en acceptans för att gå vidare med idén.

Idé från ‘känd’ part

Kommer idén från en känd part som en forskarkollega eller tidigare samarbetsparter? Ta reda på mer om idén och var den kommer ifrån. Hur tänker de bakom idén kring fortsättningen? Är fler involverade?

Idé från ‘okänd’ part

Om idén kommer från en part som du inte känner till är det viktigt att fundera kring vem avsändaren är och hur aktuellt det verkar. Be tidigt om mer information för att förstå om det är något att gå vidare med.

 

Hur integrerar du miljö, jämlikhet och/eller jämställdhet så det bidrar till projektets mål, syfte och effekter?

Hur definieras projektets målgrupper och hur kan projektets verksamhet bidra till ett jämställt samhälle där kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv? 

Läs mer om du kan arbeta med horisontella kriterier.

Verktyg för projektidéer

Översikt

Innan du drar igång med det verkliga projektskiss- och ansökningsarbetet kan det vara skönt att få en översikt över viktiga frågor, arbetspunkter och moment. Förhoppningsvis gör vår checklista det lättare att få den översikten.

Alternativa lösningar

Det är bra att titta på sin idé i förhållande till andra lösningar av det problem du är intresserad av. Googlesökningar efter alternativ är ett strukturerat sätt att hitta och gå igenom alternativen.

Du kan också hitta information och inspiration om angränsande lösningar genom att gå igenom olika databaser. 
Patent- och registreringsverkets sammanställning av databaser
Gå igenom patentlandskapet med fem steg (länk till engelskspråkig webbsida)
Sök bland tidigare projekt

Du kan också testa din projektidé med Tillväxtverket.

Program inom struktur- och investeringsfonderna

Det är bra att skaffa sig en överblick över möjligheterna att finansiera och förverkliga projektidéer inom ditt område. Broschyren Utveckla Sverige ger en översikt över vilka program inom struktur- och investeringsfonderna som berör Sverige, och i vilka program svenska organisationer, myndigheter och företag kan delta.

Normkreativ innovation inom vård, hälsa och omsorg

Så här kan du gå till väga för att arbeta fram innovativa lösningar inom vård och omsorg. Här finns exempel på metoder du kan använda dig av för att utveckla, vrida och vända på din idé. Metoderna är valda för att passa personal, patienter och anhöriga, eller entreprenörer från små och medelstora företag.

Till att börja med kan du titta på en kort film om normkreativ metod och använda dig av denna handbok.

Senast uppdaterad: 2023-04-12