"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Om institutionen

Institutionen för klinisk vetenskap, med lokaler inom Norrlands universitetssjukhus, har ca 100 anställda samt därutöver ca 200 anknutna medarbetare inom forskning och utbildning. Vid institutionen finns ett 50-tal registrerade forskarstuderande, med varierande grundprofession och nationalitet.

Organisation

Institutionen leds av en prefekt, ställföreträdande prefekt, två biträdande prefekter för grundutbildning respektive forskarutbildning samt en administrativ chef. För arbetet inom de olika ämnesområdena ansvarar en ämnesföreträdare. De ämnesområden som ingår i institutionen är: barn- och ungdomspsykiatri, logopedi, neurovetenskaper, obstetrik och gynekologi, oftalmiatrik, pediatrik, professionell utveckling, psykiatri samt öron-, näs- och halssjukdomar. 

Utbildning

Institutionens utbildningsaktiviteter är till stor del kliniskt inriktade. Inom institutionen ligger det övergripande ansvaret för logopedprogrammet, för läkarprogrammets termin 9 (Klinisk kurs 4) och 11 (Klinisk kurs 5) samt ämnet professionell utveckling, som finns integrerat i samtliga terminer på läkarprogrammet. Inom läkarprogrammet ansvarar utses kurssamordnare för varje termin och inom terminen finns en ämnesansvarig för ämnesspecifika frågor. Inom ämnet barn- och ungdomspsykiatri erbjuds som regel en eller flera fristående kurser.

Lärare vid institutionen förmedlar sina specialistkunskaper via föreläsningar inom ett antal program och kurser vid Umeå universitetet, bl a arbetsterapeut-, fysioterapi-, psykolog-, barnmorske- och dietisktprogrammen. Undervisning ges också inom polisutbildningen och i ämnet idrottsmedicin.

Inom programmen för internationell kris- och konflikthantering samt specialistsjuksköterska psykatri medverkar lärare inom professionell utveckling respektive psykiatri som momentansvariga.

Forskning

Samarbete med prekliniska enheter i translationella projekt förekommer och samverkan med såväl andra institutioner vid Umeå universitet som nationella och internationella universitet och institutioner är en bas för institutionens forskningsverksamhet. Den forskning som bedrivs är kliniskt inriktad, patientnära forskning, epidemiologiska studier, vanligtvis baserade på stora patientregister, och experimentell grundforskning.

Forskningsledarna vid institutionen är universitetslektorer eller professorer, ofta läkare med klinisk kombinationstjänst eller annan yrkestillhörighet. Många yrkeskategorier finns representerade i våra forskargrupper: läkare med olika specialistkompetens, logopeder, barnmorskor, sjuksköterskor, kuratorer, psykologer, psykoterapeuter, molekylärbiologer, kemister, biomedicinska analytiker.

Forskningssamverkan

Institutionen har omfattande klinisk forskningsverksamhet ofta i samarbete med regionen. Bred klinisk erfarenhet och tillgång till patienter möjliggör samverkan om metodutveckling och studier som syftar till att evidensbasera de metoder som används i vården för såväl prevention som behandling. På detta sätt skapas möjligheter till direkt kunskapsöverföring mellan forskare och den kliniska vardagen.

Forskarutbildning

Institutionen har stort engagemang i forskarutbildningen och har återkommande forskarutbildningsveckor. Utbildningen bedrivs i huvudsak av universitetslektorer och professorer med kompetens i respektive ämne och forskningsområde, men också av regionanställda kliniska handledare.

Samarbete med Norra sjukvårdsregionen

Den kliniska handledningen och färdighetsträningen av läkarstuderande utförs till största delen av regionanställda läkare och assisterande personal och för denna personal har berörd region hela personalansvaret. Personal anställd inom regionen står, då de är verksamma i den kliniska utbildningen, till den statliga kursansvariges disposition. Därav det sk delade huvudmannaskapet.

Senast uppdaterad: 2023-04-03