Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

Huvudmenyn dold.

Nyheter från Institutionen för klinisk vetenskap

Unikt projekt om småbarnsmat får stort medialt intresse
Publicerad: 08 apr, 2021

Det vi äter som små barn har stor betydelse för hälsan på lång sikt. Men hur får vi barnen att gilla grönt?

ALS-forskare i Umeå får finansiering säkrad fem år till
Publicerad: 25 mar, 2021

Peter Andersen får finansieringen av sin forskning om ALS säkrad i ytterligare fem år av KAW.

Kirurgi vid äggstockscancer kan förbättra immunförsvar
Publicerad: 23 mar, 2021

Cancer i äggstockarna är en lömsk sjukdom. Att ta bort tumören kirurgiskt stärker också immunförsvaret.

Världsfetmadagen: allt fler barn överviktiga
Publicerad: 04 mar, 2021

4 mars, infaller Världsfetmadagen. Fetma i barndomen följer ofta med in i vuxen ålder.

Västerbottenskvinnor för lite fysiskt aktiva under graviditet
Publicerad: 04 mar, 2021

Gravida i Västerbotten går upp mer i vikt och rör sig mindre än vad som rekommenderas, visar ny studie.

Dekan, prodekan och en vicedekan Medicinska fakulteten
Publicerad: 16 feb, 2021

Dekan, prodekan och en vicedekan har blivit utsedda för kommande mandatperiod vid Medicinska fakulteten.

Prestigefullt pris till neurokirurg i Umeå
Publicerad: 08 feb, 2021

Marwan Hariz, adjungerad professor vid Institutionen för klinisk vetenskap, får Herbert Olivecrona-priset.

Ökad risk för död i covid vid svår psykisk sjukdom
Publicerad: 03 feb, 2021

Personer med allvarlig psykisk sjukdom löper kraftigt ökad risk att dö i covid-19, visar ny studie.

Regionaliserat läkarprogram – en lyckad satsning!
Publicerad: 22 jan, 2021

2011 startade Umeå universitet landets första regionaliserade läkarprogram. 10 år senare - hur har det gått?

Många Umeåforskare i världseliten
Publicerad: 15 dec, 2020

Drygt 60 forskare vid Medicinska fakulteten hör till världens två procent mest inflytelserika.

Vaccin skydd mot svåra problem även långt senare i livet
Publicerad: 15 dec, 2020

Barn som får hjärnhinneinflammation riskerar psykiska problem som vuxna. Vaccination skyddar.

Avhandling: Barnets hjärtåkomma påverkar näringstillförsel
Publicerad: 30 nov, 2020

Förbättringar behövs av energi och näring som ges till barn med medfött hjärtfel eller mycket för tidigt.

VR-pengar till klinisk behandlingsforskning
Publicerad: 27 nov, 2020

Vetenskapsrådet anslår över 30 miljoner kronor till klinisk behandlingsforskning vid Umeå universitet.

Immunterapi ger hopp om behandling som bromsar ALS
Publicerad: 27 nov, 2020

En antikropp som binder felveckat protein är en pusselbit som kan till behandling av vissa typer av ALS.

VR-pengar till hjärnforskning
Publicerad: 16 nov, 2020

Två projekt vid Umeå universitet inom fältet hjärnavbildning får nya pengar från Vetenskapsrådet.