Huvudmenyn dold.

Nyheter från Institutionen för klinisk vetenskap

Vitaminbehandling ska studeras mot ögonsjukdom
Publicerad: 21 mar, 2022

En form av B-vitamin ska prövas kliniskt mot ögonsjukdomen glaukom, även kallad grön starr.

Digital behandling framgångsrik mot barnfetma
Publicerad: 08 feb, 2022

Ett webbaserat program med fokus på kost och rörelse har god effekt mot barnfetma, visar avhandling.

KBT kan sänka hormonnivåer och minska sexmissbruk
Publicerad: 02 feb, 2022

Sexmissbruk har samband med höga halter av hormonet oxytocin som går att få ned med terapi, visar studie.

16 miljoner till hjärtlungforskning i Umeå
Publicerad: 27 jan, 2022

Sju projekt vid Umeå universitet får dela på 16 miljoner kronor från Hjärtlungfonden.

Säker ALS-diagnos kan bli enklare med blodprov
Publicerad: 21 dec, 2021

Genom att mäta halten i blodet av ett ämne kan det gå att tidigare se vilken variant av ALS en person har.

Umeå i storsatsning på forskning om hydrocefalus
Publicerad: 09 dec, 2021

Umeå är enda centrum utanför Nordamerika i stor studie om effekten av behandling av hydrocefalus.

Fler får sämre livskvalitet av förstorade vätskerum i hjärnan
Publicerad: 09 dec, 2021

Idiopatisk normaltryckshydrocefalus, iNPH, är vanligare än tidigare känt och påverkar livskvaliteten.

Spädbarn äter grönt och mår bra av tilläggskost på nordisk mat
Publicerad: 03 dec, 2021

Barn som fick en tilläggskost baserad på nordisk mat åt mer av frukt, bär, rotfrukter och grönsaker.

MIMS lyfter fram World Antimicrobial Awareness Week 2021
Publicerad: 18 nov, 2021

I dag drar World Antimicrobial Awareness Week igång och MIMS uppmärksammar kampanjen med en artikelserie.

Region Västerbotten satsar 45 miljoner på spjutspetsforskning
Publicerad: 11 nov, 2021

15 forskare vid Umeå universitet/Region Västerbotten tilldelas tre miljoner kronor vardera i spjutspetsmedel.

Avhandling: Ökad självrapporterad psykisk ohälsa bland ungdomar
Publicerad: 10 nov, 2021

Niondeklassare rapporterade högre nivåer av självskattade symtom på depression och ångest 2014 än 1981.

VR-miljoner till medicinsk forskning i Umeå
Publicerad: 28 okt, 2021

Umeå universitet får totalt 48 300 000 kronor av Vetenskapsrådet 2021 till projekt inom medicin och hälsa.

Stor risk att dö i infektionssjukdomar vid psykisk sjukdom
Publicerad: 27 okt, 2021

Bipolära och psykotiska personer löper ökad risk att dö i influensa, lunginflammation eller blodförgiftning.

Lovande resultat av djup hjärnstimulering vid tvångssyndrom
Publicerad: 14 okt, 2021

Personer med tvångssyndrom som behandlades med djup hjärnstimulering fick mindre besvär efter ett år.

Ärftlighet bakom vanlig sjukdom i hornhinnan
Publicerad: 11 okt, 2021

Nio av tio med en sjukdom i ögats hornhinna hade förändringar i ett arvsanlag, som är ovanligt bland andra.