"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Samverkanskonferens om skogsbränder Järvsöbaden 28-29 oktober

Bild: Pixabay

De största skogsbränderna i mannaminne orsakade en stor mobilisering bland allmänheten på berörda orter. Mobilisering gav i sin tur upphov till ett forskningsprojekt med fokus på hur hela orter båda drabbas och kraftsamlar kring en skogsbrand utifrån olika roller och möjligheter. Nu är det dags för en samverkanskonferens för att knyta ihop projektet.

Sommaren 2018 härjades Sverige av det största skogsbränderna i landets moderna historia.

Bränderna hade stor inverkan på såväl skogsbruket som dom omkringliggande lokalsamhällena och blev också utgångspunkten för många kommande debatter om klimatförändringar, biologisk mångfald och vilken beredskap som behövs för att möta framtidens extremväder.

Vilka effekter få stora skogsbränder på lokalsamhället 

Bränderna gav också upphov till forskningsprojektet ”Mobiliserade byar: hur lokalsamhällen agerade under skogsbränderna 2018 och omorienterar sig mot framtiden” finansierat av Formas. Syftet med projektet var att studera lokalsamhällen som drabbades särskilt hårt av skogsbränderna och hur det mobiliserades lokala resurser för att hantera krisen, hur de drabbade berättade om krisen och dess efterdyningar och vad krisen ledde till när det kom till strategier och medvetenhet om hållbar utveckling för framtiden.

Frågorna som ställdes under projektet var:

  • Vad hände under de där heta sommarveckorna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland?
  • Hur berättar invånarna om branden efteråt?
  • Vilken roll spelar det förflutna i visioner om framtiden för skogen och lokalsamhället?
  • Finns det möjligheter att få en förbättrad beredskap för bränder i framtiden på̊ landsbygden?
  • Projektet är nu avslutat och som avslutning, och avrundning, anordnas det en samverkanskonferens på Järvsöbaden den 28-29 oktober.

MSB, Röda Korset, FRG, räddningstjänst och civilvärn, LRF, företag inom naturvårdsbränning och skogsvård, Maskinringen, Jägarförbundet, jordbrukare, markägare, entreprenörer, frivilliga och andra berörda från de tre orter (Färila, Lima och Hammarstrand) där forskningsprojektet bedrivits kommer att delta.

- Förväntningen är att det ska bli givande samtal mellan aktörer som på olika sätt var inblandade i mobiliseringen kring skogsbränderna 2018. Förhoppningen är att dessa väldigt engagerade människor från de tre orter som vi har studerat ska få möjlighet att utbyta erfarenheter och planera tillsammans inför framtiden. 

Återblick och sammanfattning

Konferensen inleds med en guidad tur i ett av områdena som brann i Ljusdal 2018. Några som var med som frivilliga under släckningen, och som därefter startade ett brandvärn, Hovra skogsbrandvärn, kommer att hålla i en guidning på brandområdet. Därefter kommer resultatet av forskningsprojekt att presenteras och MSB kommer att hålla i en dragning av vad de gjort efter 2018. Därefter vidtar gruppdiskussioner i olika former.

- Det är väldigt roligt att som humanistisk forskare kunna vara med och se på mobilisering kring skogsbränder med hjälp av våra metoder och perspektiv. Som etnologer har vi haft platserna, människorna där och deras förutsättningar som utgångspunkt och det har givit oss kunskap om hur hela orter drabbas och kraftsamlar kring en skogsbrand utifrån olika roller och möjligheter. Säger Jenny Ingridsdotter, lektor vid Institutionen för medie- och kommunikationsvetenskaper vid Umeå universitet, som tillsammans med Maria Vallström, lektor i etnologi vid Södertörns Högskola, står bakom projektet.

Kontaktinformation

Jenny Ingridsdotter - jenny.ingridsdotter@umu.se

Maria Vallström - maria.vallstrom@sh.se

 

 

 

Senast uppdaterad: 2023-04-12