"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bedömningsstöd i Kemi

Vid institutionen utvecklas bedömningsstöd i kemi för gymnasial utbildning i form av frivilliga kursprov.
Bedömningsstödet ska bidra till att stödja en likvärdig och rättvis betygssättning.

Kursprov för kemi 1

På Skolverkets webbplats finns sammanlagt fyra kursprov i kemi 1. Ett nytt kursprov är under utveckling och kommer att erbjudas skolorna våren 2024. I det nya kursprovet tillämpas Skolverkets nya modell för provbetyg.

Kursprov för kemi 2

Två kursprov i kemi 2 finns tillgängligt via Skolverkets webbplats.

Provens struktur

Kursproven i kemi består av ett teoretiskt delprov (150 min för de redan publicerade proven och 180 min för provet som publiceras VT24) samt ett laborativt delprov (100 min varav 10 min uppstart). Lärare kan själva välja när provet ska användas. De två delproven behöver inte genomföras samma dag. Det laborativa delprovet kan genomföras i stor grupp i ett vanligt klassrum. Resultaten på båda delproven summeras och summan ligger till grund för bedömningen på skalan A till F. Om något delprov utelämnas ges inget betygsstöd.

Det är inte möjligt att i ett enskilt prov pröva alla delar i ämnesplanen. Då skulle provet bli alltför omfattande. Kursproven prövar därför utvalda delar av det som eleverna enligt ämnesplanen ska få möta i undervisningen. Kursprovet ger ett provbetyg – läraren sätter sedan kursbetyg baserat på elevens totala prestationer i kemi.

Flera aktiva lärare har varit involverade i konstruktion av uppgifter samt i utprövning och kravgränssättning av kursprovet. Provets och bedömningsanvisningarnas utformning bygger på erfarenheter av utprövningar och synpunkter från aktiva lärare.

Demoprov kemi 1 för elever

På Skolverkets webbplats finns ett demoprov i kemi 1 fritt tillgängligt. Demoprovet är inte ett fullständigt prov utan avser att visa olika uppgiftstyper som kan förekomma i kursprov kemi 1. Materialet innehåller även det formelblad som får användas vid kursprovet i kemi 1 samt bedömningsanvisningar.

Användarbehörighet

Om du som lärare vill ha tillgång till material för kurser som du undervisar i och som är skyddat, måste din rektor först ge dig åtkomst. Sedan loggar du in med e-legitimation Mobilt BankID. Mer om detta kan du läsa om via Skolverkets webbplats

Resultatinsamling

Länk till resultatinsamling

Kontaktperson

Senast uppdaterad: 2024-02-28