"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Att främja transformativ förändring genom forskning och praktik

tor
19
okt
Tid Torsdag 19 oktober, 2023 kl. 13:15 - 15:30
Plats Rotundan i Universum

Varmt välkommen till ett seminarium med professor Maureen Reed, School of Environment and Sustainability, UNESCO professor för biokulturell mångfald, hållbarhet, försoning och förnyelse, universitetet i Saskatchewan, Kanada, samt professor Camilla Sandström, Statsvetenskapliga institutionen, UNESCO professur i Biosfärområden som laboratorier för samhällsomvandling – följt av en paneldiskussion.

13.15–13.20 Inledning

Professor Gregory Neely, prodekanus vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.

13.20–13.30 Biosfärområden som laboratorier för samhällsomvandling

Camilla Sandström, Statsvetenskapliga institutionen UNESCO professur i Biosfärområden som laboratorier för samhällsomvandling

13.30–14.15 Key note: Transforming Research Practice through Transdisciplinary Partnerships,

Professor Maureen Reed, School of Environment and Sustainability, UNESCO professur i biokulturell mångfald, hållbarhet, försoning och förnyelse, University of Saskatchewan, Distinguished Professor.

Framgångsrikt gemensamt kunskapsskapande kan leda till politik och praktik som på allvar inkluderar olika värderingar och kunskapssystem, samtidigt som det skapar ett meningsfullt lokalt engagemang för att ta itu med olika hållbarhetsutmaningar. Traditionella forskning gynnar emellertid ofta västerländska akademiker som en form av ”gate-keepers” till kunskap.

I sin presentation berör professor Maureen Reed denna utmaning. Hon belyser hur samarbetet mellan olika samhällsaktörer och organisationer, inom ramen för hennes UNESCO professur vid University of Saskatchewan i Kanada, har bidragit till utvecklingen av en uppsättning vägledande principer för tvärvetenskaplig forskning.

Maureen Reed identifierar utmaningar som samarbetet ställdes inför när det gäller att få dessa principer erkända av andra forskare och föreslår förändringar som behövs i institutionella normer och i utbildning på universitetsnivå för att förankra värdet av transdisciplinär forskning i den akademiska världen.

14.15–15.15 Paneldiskussion om principer för att främja interaktiv kunskapsproduktion.

Moderator: Dieter Müller.

Medverkade:

  • Marja-Kristin Skum, Vindelälven-Juhttátahkka biosfärområde, Gran Renskötselsamfund och Sanningskommission för samerna.
  • Jon Moen, professor och projektledare, Real Research and Leadership Program.
  • Maureen Reed, professor.
  • Camilla Sandström professor.
  • Maria Hedblom, vd World Forest Forum. CEO World Forest Forum.
  • Johan Wester, senior analytiker, Skogsstyrelsen/senior advisor Swedish Forest Agency.

Fler personer kan tillkomma.

15.30 Fika.

Seminariet sänds även live via Vimeo

Varmt välkomna!

Evenemangstyp: Seminarium
Kontaktperson
Camilla Sandström
Läs om Camilla Sandström