"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Boksläpp: Digitala metoder i humaniora och samhällsvetenskap

mån
15
nov
Tid Måndag 15 november, 2021 kl. 15:00 - 16:30
Plats Humlab

Digitaliseringen av kulturarv och arkivsamlingar innebär en förändring av hur vår samtid och historia kan utforskas. Boken Digitala metoder i humaniora och samhällsvetenskap handlar bland annat om hur digitala medier ger upphov till nya forskningsfrågor, men också ger möjligheter att undersöka gamla frågor med nya metoder. I bokens elva kapitel behandlas digital etnografi, metoder för text-, bild- och nätverksanalys samt studier av dataspel, gränssnitt och digitala flöden. Dessutom beskrivs metoder för automatisk datainsamling och vetenskapliga visualiseringar. Författarna går igenom grunderna för respektive metod och visar med illustrativa exempel hur de kan användas i konkreta undersökningar. Digitala metoder i humaniora och samhällsvetenskap vänder sig till studenter på grund- och avancerad nivå inom ett flertal ämnesområden, men riktar sig också till forskare som vill uppdatera sin metodarsenal

Boken är redigerad av Johan Jarlbrink, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap och Fredrik Norén, doktor i medie- och kommunikationsvetenskap och verksam vid Humlab vid Umeå universitet. Andra medverkande författare från Umeå är André Baltz, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, Erik Carlsson, docent och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, Anna Sofia Lundgren, professor i etnologi, Maria Eriksson, postdoktor vid Humlab, Evelina Liliequist, doktor i etnologi och verksam vid Humlab, Jens Lindberg, doktor i etnologi och verksam som forskare och lärare vid Institutionen för socialt arbete, Simon Lindgren, professor i sociologi och Mathilda Åkerlund, doktorand i sociologi och knuten till Centrum för digital samhällsforskning (DIGSUM).

Under boksläppet hålls korta presentationer av ett urval av de olika kapitlen. Då det bjuds på fika vill vi gärna att ni anmäler er så att vi gör rätt beställning.

Arrangör: Humlab
Evenemangstyp: Visningar
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).