"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Det goda universitetet?

fre
26
apr
Tid Fredag 26 april, 2019 kl. 15:00 - 17:00
Plats Rum för lärande, Humanisthuset

Vad är det goda universitetet? Eftersom utbildning och forskning ges en nyckelroll i samhället är det många olika krafter som vill ge svar på den frågan. Vänner av marknadstänkande och New Public Management ser det goda universitetet som en plats präglad av konkurrens, mätbarhet och effektivitet. Reaktionära rörelser ser det goda universitetet som en plats för spridandet av "traditionella värden". Kommersiella krafter ser det goda universitetet som en arena där utbildning och forskning "nyttiggörs" i linje med ekonomiska aktörers mål.

Under detta seminarium diskuterar två lärare och forskare, Sara Edenheim (docent i historia och lektor vid Umeå Centrum för Genusstudier) och Per Wisselgren (idéhistoriker, docent och lektor vid sociologiska institutionen) det goda universitetet med utgångspunkt i två texter: Raewyn Connells bok "The Good University: What Universites Do and Why It´s Time for Radical Change", samt en nyutkommen statlig offentlig utredning (SOU 2019:6) om högskolans styrning.

Seminariet inleds och modereras av Johan Örestig, lektor vid pedagogiska institutionen.

Detta seminarium är det första i vad som förhoppningsvis blir en serie seminarier som samlar forskare, lärare och studenter från olika ämnesområden i kritiska dialoger om universitetets roll i samhället.

Evenemangstyp: Seminarium
Talare
Sara Edenheim
Universitetslektor
Läs om Sara Edenheim
Talare
Johan Örestig Kling
Universitetslektor
Läs om Johan Örestig Kling