"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Genus, status och professionsgränser inom brottsutredning

tis
23
mar
Tid Tisdag 23 mars, 2021 kl. 13:00 - 14:00
Plats Zoom

Inom det nya Forte-projektet ”Den ’civilianiserade’ polismyndigheten: Genus, status och professionsgränser inom brottsutredning” kommer Ulrika Haake, Oscar Rantatalo och Ola Lindberg, Pedagogiska institutionen, att analysera hur kön och professionell bakgrund inverkar på arbetsdelning och status i brottsutredarnas yrkespraktik. Här berättar de om projektet.

Polisen är en viktig samhällsinstitution som brottas med låg brottsuppklarning och brist på utbildade poliser. För att möta dessa problem har antalet civilanställda ökat. Inom brottsutredningsverksamheten finns en global trend som innebär att civilanställda tar över arbetsuppgifter och ansvar från utbildade poliser. Denna process kallas i den internationella forskningen för ”civilianization” (”civilianisering” på svenska).

Civilanställda skiljer sig från poliser i två viktiga avseenden. För det första har de en annan professionell bakgrund, exempelvis som socionomer, och är ofta högre utbildade samtidigt som de kämpar med bilden av att inte vara ”riktiga poliser”. För det andra är de oftare kvinnor och träder in i en organisation känd för sin manliga kultur. Syftet med det här projektet är att undersöka hur civilianisering förändrar den brottsutredande praktiken.

Läs mer om projektet i den här nyheten

Zoom-länk till seminariet skickas med mejl när du anmält dig (nedan).

Om seminarieserien

Enheten för polisutbildnings seminarieserie är öppen för alla forskare och andra med intresse för polisforskning.

Se fler kommande seminarier i serien

Arrangör:
Evenemangstyp: Seminarium
Talare
Ulrika Haake
Professor
Läs om Ulrika Haake
Talare
Oscar Rantatalo
Universitetslektor
Läs om Oscar Rantatalo
Talare
Ola Lindberg
Universitetslektor
Läs om Ola Lindberg
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).