"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Humlab Talk

Humlab Talk: Diskurser från distans

tis
15
okt
Tid Tisdag 15 oktober, 2024 kl. 13:15 - 14:30
Plats Humlab

Diskurser från distans: Att kombinera metoder för när- och distansläsning i studier av religion i politisk och offentlig debatt

Linnea Jensdotter, Centrum för teologi och religionsvetenskap, Lunds universitet

 

"I min föreläsning kommer jag visa exempel på och diskutera varför digitala metoder är ett välanvänt verktyg i min forskning om religion i samtida svensk politisk och offentlig debatt."

 

Abstrakt

"I Sverige hälsar man på varandra genom att ta både kvinnor och män i hand." Det var våren 2016 som dåvarande statsminister Stefan Löfven slog fast vilken hälsningspraxis som gäller i Sverige. Debattens vågor gick höga efter att en miljöpartistisk politiker hade avstått från att skaka hand med en kvinnlig reporter under en intervju. Uttalanden om att Sverige är ett jämställt land och att muslimer, med sina påstått misogyna och medeltida tankesätt, inte hör hemma här, återkom i olika former. Frågan diskuterades på bussar och tåg, i fikarum, i Sveriges riksdag - och i allehanda medier: frågan stod högt på dagordningen såväl hos de traditionella mediernas ledarsidor som i olika sociala medie-plattformars kommentarsfält. Handskakningskontroversen synliggjorde med stor tydlighet att religion nu också är en del av den svenska politiska debatten – och att den kommit för att stanna. Religion har blivit en politiserad fråga i svensk politik.

I min forskning är jag särskilt intresserad av relationen mellan religion och politik, och hur denna relation diskuteras i den offentliga debatten. Sociala medier, vid sidan av traditionella medier och politiska dokument, är en outsinlig källa att gräva i för att synliggöra dessa diskussioner. Men hur identifierar man övergripande mönster i det omfattande och ofta stökiga materialet från sociala medier? Hur motiverar man vilka delar som är mest relevanta att lyfta fram? De bästa svaren på dessa frågor har jag funnit i den digitala metodverktygslådan. Genom att kombinera digitala textanalyser, såsom samförekomstanalyser och ämnesmodellering, med kvalitativa metoder som diskursanalys, har jag kunnat belysa inte bara att religion politiseras i den offentliga och politiska debatten i dagens Sverige, utan även hur detta sker. Dessutom har jag kunnat visa hur denna politisering sker både genom övergripande processer och genom explicita uttalanden, samt hur dessa förhåller sig till varandra.

Under min föreläsning kommer jag att presentera konkreta exempel på hur jag använt kombinationer av metoder för distans- och närläsning av olika former av material i min forskning tillsammans med de slutsatser dessa metoder lett mig till. Med andra ord: hur digitala metoder har bidragit till att fördjupa studiet av religion, politik och offentlig debatt i dagens Sverige.

 

Arrangör: Humlab
Evenemangstyp: Föreläsning
Kontaktperson
Julia Kuhlin
Läs om Julia Kuhlin