"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Järnålderns residens i Uppåkra- nya tolkningar och satsningar

tor
27
apr
Tid Torsdag 27 april, 2023 kl. 13:00 - 15:00
Plats HUM.H.119 (HD108)

Högre seminariet i arkeologi och miljöarkeologi bjuder in till seminarium med Mats Roslund, professor i historisk arkeologi vid Lunds universitet. Professor Roslund kommer att tala  på temat "Järnålderns residens i Uppåkra- nya tolkningar och satsningar". 

Abstract: Centralplatsen Uppåkra utanför Lund i Skåne har varit känd sedan 1934. Det dröjde emellertid till mitten av 1990-talet innan större satsningar gjordes. Då avgränsades den 40 ha stora ytan och avbaningar antydde bebyggelsens utsträckning. Kulthuset som undersöktes 2003-2005 visade platsens dignitet. Då dokumenterade man även delar av den hallbyggnad som mellan 2022 och 2026 står i fokus för forskningen. Tillsammans med uppdragsarkeologiska undersökningar i närområdet börjar Uppåkra få tydligare kontur som härskarsäte i en rik bygd. Föreläsningen ger en bakgrund till platsen och lyfter hypoteser om bakgrunden till maktetableringen och den fortsatta ekonomiska och sociala resiliensen.

Om seminarieserien

I Högre seminariet i arkeologi och miljöarkeologi presenteras och diskuteras aktuell forskning inom arkeologi och miljöarkeologi.
Se fler seminarier i serien

Evenemangstyp: Seminarium
Kontaktperson
Malcolm Christopher Lillie
Läs om Malcolm Christopher Lillie