"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Krigstidsuppfattningar och de Två Nyhetsflödena

fre
21
aug
Tid Fredag 21 augusti, 2020 kl. 10:15 - 12:00
Plats Distans via Zoom

Högre seminariet i historia och idéhistoria bjuder in till gästseminarium med Per Rolandsson, St Andrews Universitet, Skottland, som talat på temat "Krigstidsuppfattningar och de Två Nyhetsflödena: Centraleuropeiska modernisters jämförelser av de amerikanska och nazistiska offentliga sfärernas tidsliga dimension, 1940–1951".

Abstract:

Presentationen består av två sektioner av min avhandlings tredje kapitel. Avhandlingen är en kvalitativ analys av centraleuropeisk modernism och dess uttolkning av nyhetskonsumtion och cirkulation. I synnerhet studeras hur massmedial nyhetsrapportering förstods påverka den nyhetskonsumerande offentlighetens tidsuppfattning inom mellankrigstidens modernism. Avhandlingen är en ansats att kontextualisera och specificera denna uttolkning genom att följa ett antal representativa modernisters framställningar av nyhetssamhället. Tidsramen för studien är mellankrigstiden och den tidiga efterkrigstiden. Det tredje kapitlet undersöker den litterära reportern Leo Lania, kulturkritikern Siegfried Kracauer och den politiska teoretikern Hannah Arendts utvärderingar av nyhetskonsumtion under 40-talet fram till tidiga 50-talet. Huvudtemat för texten är modernisternas jämförelser mellan de amerikanska och nazistiska nyhetskulturerna.

Distansseminarium via Zoom

Seminariet hålls på distans via Zoom. Deltagarlänk kommer att skickas ut till alla anställda inom historia och idéhistoria via epost i god tid innan mötet. Om du saknar deltagarlänk kontakta då seminarieansvarig nedan.

Om seminarieserien

Seminarieserien Högre seminariet i historia och idéhistoria är främst till för att ventilera avhandlingsavsnitt och annan forskning inom historia och idéhistoria vid institutionen för idé- och samhällsstudier.
Se fler kommande seminarier i serien

Evenemangstyp: Seminarium

Per Rolandsson är doktorand i modern historia vid St Andrews Universitet, Skottland. Hans primära forskningsintresse är centraleuropeisk kultur- och idéhistoria under mellankrigstiden och den tidiga efterkrigstiden. Hans avhandling ’The New Now: German Modernists and News-Media, 1918-1951’ genomförs via the Scottish Graduate School Arts & Humanities Doctoral Training Partnership.

Kontaktperson
Christer Nordlund
Läs om Christer Nordlund
Kontaktperson
Jonny Hjelm
Läs om Jonny Hjelm