"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Celiaki - från diagnos till att följa en glutenfri kost i vardagen - Anna Myleus

tis
29
okt
Tid Tisdag 29 oktober, 2019 kl. 13:15 - 14:00
Plats N360, Naturvetarhuset

Celiaki – från diagnos till att följa en glutenfri kost i vardagen

Sjukdomen celiaki innebär att man inte tolererar mat som innehåller gluten som finns naturligt i vete, råg och korn. Vi har i vår forskning visat att majoriteten av alla barn med celiaki inte har fått rätt diagnos trots att många har symtom. Symtombilden kan variera mycket och därför kan sjukdomen vara svår att upptäcka. För de barn som får diagnos rekommenderas en strikt glutenfri kost. I Sverige följer majoriteten av barn med celiaki den rekommendationen men många upplever svårigheter till exempel i skolan eller sociala sammanhang. I detta föredrag presenteras forskning kring celiakidiagnostik och effekter samt konsekvenser av den glutenfria kosten.

Anna Myleus är ST-läkare och biträdande lektor i allmänmedicin vid Umeå universitet. Hennes forskning rör uppföljning av patienter med celiaki och följsamhet till den glutenfria kosten. Hon studerar också orsaker till celiaki och hur dessa relaterar till symtom och diagnos.

 

Evenemangstyp: Föreläsning
Talare
Anna Myleus
Biträdande universitetslektor, ST-läkare
Läs om Anna Myleus
Kontaktperson
Sara Franke-Wikberg
Läs om Sara Franke-Wikberg
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).