"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Natur och språkligt platsskapande

tor
16
maj
Tid Torsdag 16 maj, 2024 kl. 15:15 - 16:30
Plats CERUM Studion/Hybrid

Berättelser om norra Sverige handlar ofta om naturen. Detta har varit sant genom historien och är det än idag. Olika sätt att förstå naturen på har flätats samman med platsen och människorna som lever där. Naturen i norra Sverige kan vara storartad och imponerande men den kan också vara ödslig, hotfull och farlig. En dominerande bild av naturen i norra Sverige – då som nu – är bilden av resurser, tillgångar. 

Daniel Andersson, professor i nordiska språk med inriktning mot nordskandinaviska studier, berättar om sin bok Markernas kronologi och ideologi: natur och språkligt platsskapande med fokus på nybyggarkolonisationen under 1700- och 1800-talet. Dess övergripande syfte är att belysa naturens roll i språkligt platsskapande i norra Sverige med särskilt fokus på nybyggarkolonisationen under 1700- och 1800-talet. Genom textkällor som de båda journaler i vilka Petrus Læstadius beskrev sitt arbete som missionär i Lappmarken, samt Olov Petter Petterssons detaljerade skildring av nybyggarkolonisationen i verket Gamla byar i Vilhelmina, belyses naturens centrala del i berättelsen om kolonisationen, om platsen, dess historia, förändring och framtid. Nybyggarkolonisationen ägde rum i områden med samisk historia och närvaro och denna boken knyter an till forskningsfältet Settler Colonial Studies i en kritisk diskussion av det språkliga platsskapandet i texterna. 

Ett av bokens syften är att också belysa de kopplingar som finns mellan den nybyggarkolonisation som skildras i texterna, och det språkliga platsskapande med naturen i centrum som pågår i norra Sveriges dag.

 

Varmt välkomna att deltaga i seminariet på plats i CERUMs lokal Studion, eller via länk genom att anmäla sig nedan (länk skickas ut strax innan seminariet börjar).

Seminariet hålls på svenska.

Evenemangstyp: Seminarium
Talare
Daniel Andersson
Professor
Läs om Daniel Andersson
Kontaktperson
William Blombäck
Läs om William Blombäck
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).