"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

One of a kind

tor
3
mar
Tid Torsdag 3 mars till söndag 13 mars, 2022 kl. 12:00 - 19:00
Plats Shoppinggallerian Utopia, gatuplan

Välkommen till en utställning med textil konst och dess hantverksprocesser med Lotta Lundstedt och Rae Mariz.

Verken visas i en tom butik i shoppinggallerian Utopia omgiven av ännu fler lediga butiker. Ett perfekt sammanhang för dessa okonventionella verk.

Lotta Lundstedt skapar konst genom en akademisk forskarlins. Rae Mariz utifrån sitt trotsiga gör-det-själv-, antikonsument-etos.

Även om det vid första anblicken kan vara svårt att se sambandet mellan deras arbeten – Rae Mariz punkiga färguppror vid sidan av Lotta Lundstedts naturfärgade experiment – ​​är de en del av samma material.

De kallar utställningen One of a Kind för att lyfta fram det handgjorda, antimassproducerade, i sina arbeten och den variation som uppstår även genom repetitiva processer.

Med dessa objekt hoppas de kunna visa att mindre vikt bör läggas på "One" – ett autentiskt original som ofta är ett "säljargument" för att uppskatta och marknadsföra det handgjorda – och mer på "Of a Kind" ”.

Sammantaget delar helheten och de enskilda verken en anda av ett medvetet oliktänkande och visar vikten av att ta sig tid att skapa, stygn för stygn, och väv efter väv.

Vernissage: torsdag 3/3 kl. 17.00

Lotta Lundstedt är docent vid Institutionen för estetiska ämnen vid Umeå universitet. Hon uppmuntrar sina studenter att inte bara konstruera och skapa i sina olika material utan att även tänka på betydelsen av deras skapande globalt med särskild tonvikt på hållbarhet av material och tillverkningsmetoder, men även det sociala uttryck som är inneboende i kläder bortom modetrender.

Rae Mariz är en skönlitterär berättare och kulturkritiker. Hon har skrivit science fiction för unga vuxna där hon varnar för kommersialisering av ungdomskultur och kreativitet. Hon har länge varit del av en lös konstellation av stockholmsbaserade gatukonstnärer. Oavsett genre eller medium är hennes arbete subversivt, förtjusande och skrämmande smart.

Evenemangstyp: Vernissage
Kontaktperson
Lotta Lundstedt
Läs om Lotta Lundstedt