"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Semi-automatiserat beslutsfattande i brottsbekämpningen

tis
20
apr
Tid Tisdag 20 april, 2021 kl. 13:00 - 14:00
Plats Zoom

Den svenska regeringen och EU-kommissionen förordar båda en ökad användning av artificiell intelligens (AI) i både privat och offentlig sektor. Samtidigt finns det rättsliga oklarheter som bland annat undergräver förtroendet för AI hos medborgarna. EU-kommisionen och dess expertgrupper för AI har betonat att det behövs mänsklig kontroll av AI-system, särskilt när det gäller rättsliga krav på beslutsfattande, dataskydd och rättssäkerhet.

AI-system kommer att ingå i beslutsfattande i vad som kan beskrivas som hybridsystem, där både mänskliga och automatiserade beslutsfattare samverkar. I ett brottsbekämpande sammanhang kan sådana system användas för exempelvis bearbetning av kommunikationsdata, analys av inlägg på sociala medier och riskbedömningar av flygpassagerare genom PNR-uppgifter (uppgifter om passagerarna från flygbolagens bokningssystem).

I det nystartade VR-finansierade projektet "HYDE – Mänsklig agens och rättsstatlighet i semi-automatiserat beslutsfattande" kommer Markus Naarttijärvi, Therese Enarsson och Lena Enqvist, Juridiska institutionen, samt Daniel Nylén, Institutionen för informatik, att bland annat försöka klargöra vilket ansvar mänskliga beslutsfattare har när de använder sådana hybridsystem och hur systemen påverkar det mänskliga beslutsfattandet och möjligheten till självständiga bedömningar.

Vid seminariet presenteras projektet, med särskilt fokus på de polisärt inriktade delarna. Projektet är i uppstartsfasen och vi tar därför tacksamt emot kommentarer och tips i fråga om polisiära frågor och system som kan tänkas vara intressanta att studera närmare.

Mer information om projektet finns att läsa här.

Zoom-länk till seminariet skickas med mejl när du anmält dig (nedan).

Om seminarieserien

Enheten för polisutbildnings seminarieserie är öppen för alla forskare och andra med intresse för polisforskning.

Se fler kommande seminarier i serien

Arrangör:
Evenemangstyp: Seminarium
Talare
Markus Naarttijärvi
Professor
Läs om Markus Naarttijärvi
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).