"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Humlab HITS: Humanistiska perspektiv på artificiell intelligens

tor
24
jan
Tid Torsdag 24 januari, 2019 kl. 13:15 - 15:00
Plats Humlab, Huvudcampus

Humlab avser, som en del av Humfaks satsning på AI, att under 2019 på allvar sätta igång arbetet med att på olika sätt och på olika nivåer arbeta med AI.

På Humlab är vi övertygade om det är viktigt att få in humanistiska perspektiv på AI. Det stämmer också väl in på satsningen inom AI@Umu, vars forskningsfokus ligger på social och etisk AI med professor Virginia Dignum som forskningsledare.

Det finns både möjligheter och hot med AI. Vi vill därför framöver locka till nyfikenhet, inspirera, fortbilda, medverka till att fler inslag om AI finns på utbildningar/kurser och bidra till att det forskas mer kring de humanistiska perspektiven kring AI.

Hittills har främst tekniska - naturvetenskapliga – datavetenskapliga discipliner fokuserat på AI. Nu behöver de mänskliga perspektiven föras upp på agendan. Allt fler efterfrågar just de perspektiven.

Under seminariet kommer vi att ta upp rapporten WASP AI4X Collecting ideas and identifying challenges for furure AI research in Sweden för att ge en slags introduktion.

Som ett led i satsningen kommer vi under vårterminen att arrangera ett antal Humlab Talks på temat AI (med start 12 februari), vi kommer även behandla AI på HITS-seminarier (ambitionen är att bilda en tvärvetenskaplig seminariegrupp kring dessa frågor) och andra slags aktiviteter om humanistiska perspektiv på AI.

Vi bjuder på fika! Varmt välkommen! 

Arrangör: Humlab
Evenemangstyp: Seminarium