"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Umeå arktiska seminarium maj 2019

fre
10
maj
Tid Fredag 10 maj, 2019 kl. 12:00 - 13:00
Plats Universitetsklubben

Åsa Össbo, postdoktor vid Centrum för samisk forskning (Cesam) - Vaartoe, kommer tala om Vattenkraftsföretag: En studie av svensk industriell bosättningskolonialism.
 
I forskning kring den svenska statens relation till det samiska folket har begreppet bosättarkolonialism (Settler Colonialism) sällan använts. I denna presentation belyses hur en svensk bosättarkolonialism återupptogs genom vattenkraftexpansionen som påbörjades under 1910-talet, vilket exemplifieras av en demografisk studie av vattenkraftanläggarsamhället Porjus/Bårjås. Den industriella kolonialism som vattenkraftutbyggnaden innebar, genom statlig politik och praktik, utgör en pågående bosättarkolonialism med rötter tillbaks till utfärdandet av Lappmarksplakatet 1673 då jordbrukare uppmanades att ta upp nybyggen och befolka områden som av myndigheterna definierades som obefolkade. Under 1800-talet följde en rad lagar och beslut och ändrad praktik som successivt osynliggjorde den samiska markrätten och nedmonterade det samiska självbestämmandet. Kring sekelskiftet 1900 hade renbeteslagar reglerat samiska näringar och frånhänt många samer deras rättigheter, rättigheter som den svenska staten nu hade definierat och knutit enbart till renskötseln. När samiska rättigheter hade devalverats och försvenskats var tidpunkten mogen för en ny kolonial politik, en politik som förespråkade industriell utvinning av vattenkraft från älvarna i Sápmi. Frånsett skogsbruket har inget annat industriellt tilltag förstört och ockuperat lika mycket samisk mark i Sverige såsom vattenkraftexpansionen. Denna industrikoloniala politik utgör också en bosättarkolonial struktur eftersom vattenkraften än idag är själva ryggraden i det svenska energisystemet som samtidigt fängslar landskapet som sådant med sina tappningsregimer. Kan ett nytt sätt att se på kolonialism - såsom varande inte en enskild händelse utan snarare en kvarvarande struktur - ge verktyg för olika aktörer att arbeta för dekolonisering?


Seminariet hålls på engelska och eftersom vi vid Arcum bjuder på en lättare lunch vill vi att du anmäler ditt deltagande före tisdagen den 7 maj 2019. Var vänlig anmäl dig via formuläret nedan.

Evenemangstyp: Seminarium
Talare
Åsa Össbo
Forskare
Läs om Åsa Össbo
Kontaktperson
Anngelica Kristoferqvist
Läs om Anngelica Kristoferqvist
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).