"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Umeå Arktiska webinarium maj 2020 m. Lena Maria Nilsson

tor
7
maj
Tid Torsdag 7 maj, 2020 kl. 12:00 - 13:00
Plats Online

Barn i arktiska Sverige – hur påverkades deras hälsa av levnadsförhållanden, kön, och rasförtryck under 1930-talet?

Syftet med detta projekt, som presentatören sökt forskningsmedel för tillsammans med tre kolleger, är att undersöka hälsan hos barn som växte upp i de Arktiska delarna av Sverige under 1930-talet, en period känd för sociala reformer och välfärdsstatens expansion. Perioden kännetecknades emellertid också av stora socioekonomiska skillnader, där den arktiska regionen låg efter resten av Sverige. En statssanktionerad rasbiologisk politik riktades även mot den svenska urbefolkningen och andra minoritetsbefolkningar, som samerna och tornedalsfinnarna. Även om det har erkänts att samerna och tornedalsfinnarna utsattes för övergrepp och hård assimilationspolitik, har få studier undersökt hälsoeffekterna av den rasbiologiska politiken på 1930-talet. Ett av de större hindren har varit bristen på information om hälsan hos de barn som växte upp under perioden. I detta projekt vill vi bidra med ny kunskap om hälsoeffekterna hos de samer och tornedalsfinnar som utsattes för den diskriminerande politiken. Projektet bygger på en världsunik, nyligen systematiserad databas med skolbarn som deltog i en stor socialmedicinsk undersökning som utfördes i de Arktiska delarna av Sverige 1929-1931. Undersökningen innefattade levnadsförhållanden, kostvanor och hälsa hos barn i ett stort antal skolor över hela Norr- och Västerbotten. De flesta av barnen har identifierats i befolkningsregister, så att de kan följas upp senare i livet. Vi kommer att använda databasen för att undersöka hur etnisk klassificering, kön och socioekonomiska skillnader påverkade barns hälsa och livslängd.

Vi uppskattar om ni registrerar er på förhand längst ner på denna sida för att ge oss god statistik över deltagare på Arcums aktiviteter i utvärderingssyfte. Alla våra arktiska seminarier genomförs på engelska.

För att gå med i mötet på dagen för aktiviteten, öppna följande Zoom-länk.

Evenemangstyp: Seminarium
Personalbild saknas
Talare
Lena Maria Nilsson
Projektledare, projektkoordinator, övrig/annan befattning
Läs om Lena Maria Nilsson
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).