"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Uppkomst, död, och återupplivande av isländska fiskebyar

tor
25
apr
Tid Torsdag 25 april, 2019 kl. 12:00 - 13:00
Plats universitetsklubben

Thoroddur Bjarnason, professor i sociologi vid Akureyri universitet på Island, håller i seminareiet Uppkomst, död, och återupplivande av isländska fiskebyar.

Under en tidsperiod av hundra år förändrades Island, från att vid början av 1900-talet vara ett av de mest rurala länderna i Europa, till att vara ett av det mest urbaniserade vid början av 2000-talet. Trots att tillväxten i regionen kring huvudstaden Reykjavík varit tydligast så har urbaniseringen ändå påverkat samtliga områden i landet.

Under tidigt 1900-tal etablerade sig bosättare i de större städerna medan mindre båtar gjorde det möjligt för fiske och fiskeindustri som tänkbart åretruntarbete i mer lantliga trakter. I ett överbefolkat bondesamhälle betydde detta att markägande inte längre var avgörande för självständigt leverne och familjebildning.

Unga människor över hela landet flyttade från bondgård till närmsta strand, och fiskebyar växte fram där flertalet kunde vidhålla sina sociala kopplingar till familj och vänner i bondesamhällena.

imageadc2r.png
Foton: Thoroddur Bjarnason

Tekniska framsteg inom fiskeindustrin ökade på framväxten av fiskestäder under sent 60- och tidigt 70-tal. Detta ledde i sin tur till överfiskning, sedermera minskning och till och med slutet för betydelsefulla fiskebestånd. Fiskebyarna blev därtill försvagade när individuellt överförbara fiskekvoter infördes samt efterföljande omorganisation och tekniska investeringar in mer stadsnära och varierande områden.

Vissa fiskebyar miste sina fiskerättigheter från en dag till nästa, medan osäkerheten tärde på grundstommen i andra.  Medan vissa fiskebyar kämpade för att behålla sitt fiske gled andra mot sitt slut.

Genom att dra fördel av utvecklingen inom transportsektorn och andra tekniska framsteg har vissa byar vuxit till stora anställningsregioner eller bostadsområden bortom förorterna. I vissa fall har fiskebyarna utvidgats till turistattraktioner, fritidsboende eller än mer vanligt; mångkulturella samhällen. Framtiden för de flesta orter är fortfarande oklar men den tekniska, sociala och kulturella förändring som nu sker kan erbjuda oväntade möjligheter.

Seminariet hålls på engelska och eftersom vi på Arcum bjuder på en lättare lunch vill vi att du anmäler ditt deltagande före tisdagen den 23 april 2019. Var vänlig anmäl dig via formuläret nedan.

Evenemangstyp: Seminarium

imagexelyf.pngÞóroddur Bjarnason

professor i sociologi vid Akureyri universitet på Island

Kontaktperson
Anngelica Kristoferqvist
Läs om Anngelica Kristoferqvist
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).