"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Várdduo seminarium med Ragnhild Nilsson, Malin Brännström, Ulf Mörkenstam

tis
18
okt
Tid Tisdag 18 oktober, 2022 kl. 13:30 - 15:00
Plats Fatmomakke, plan 4 NBET/Zoom

Várdduo seminarium bjuder in Ragnhild Nilsson, Mittuniversitetet, Malin Brännström, Silvermuseet/INSARC, Ulf Mörkenstam, Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier.

Samiska normsystem och samiska rättsuppfattningar

I den här presentationen kommer vi att berätta om vårt nya forskningsprojekt som studerar samiska normsystem och samiska rättsuppfattningar i en svensk kontext.

Vårt forskningsprojekt tar sin utgångspunkt i erkännandet av urfolks rätt till självbestämmande i internationell rätt och möjligheten för urfolk att kunna utveckla sina egna normer och rättsordningar. I ett aktuellt rättsfall, Girjasmålet 2020, lyfter även Högsta domstolen fram betydelsen av samiska normsystem och traditionella sätt att nyttja marken för att förstå samisk rätt till land och naturresurser, något som skulle kunna sammanfattas som en samisk rättsordning vid sidan av den svenska. Vad en sådan samisk rättsordning skulle kunna innebära, vilka rättskällor som ska åberopas, eller analyseras är dock fortfarande oklart. För att kunna förstå innebörden och omfånget av urfolket samernas rätt till mark, naturresurser och sina egna politiska institutioner, behöver den samiska rättens innebörd därför klarläggas och en ny teoretisk, metodologisk och juridisk förståelse för vad som kan utgöra en samisk rättsordning utvecklas.

Seminariet kommer att vara hybrid med möjlighet att delta både på plats på Várdduo och digitalt. 
Varmt välkomna!

Evenemangstyp: Seminarium

Ragnhild Nilsson, Mittuniversitetet

Malin Brännström
, Silvermuseet/INSARC

Ulf Mörkenstam
, Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier

Kontaktperson
Karin Johansson
Läs om Karin Johansson