Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 juli 2020)

Várdduo - Centrum för samisk forskning

Várdduo är en forskningsenhet vid Umeå universitet som arbetar tvärvetenskapligt, gränsöverskridande och internationellt, för att stärka och utveckla samisk och annan urfolksforskning. Várdduos huvudsakliga uppdrag ligger inom forskning och samverkan.

Vår verksamhet

Mer om vår forskning, aktuella projekt och publikationer

Samverkan

Várdduo har en bred samverkan med många olika aktörer

Om Várdduo

Mer om vår organisation och verksamhet

En historisk termin – dekanerna sammanfattar
Publicerad: 03 jul, 2020

Coronapandemin har gjort vårterminen speciell, Åsa Karlsson Sjögren och Torkel Molin sammanfattar.

Samisk språkanvändning kan öka bland samiska elever
Publicerad: 01 jun, 2020

Ny avhandling om vilka faktorer som möjliggör eller hindrar samisk språkanvändning i sameskolan.

Ny artikel om urfolksdiplomati
Publicerad: 14 apr, 2020

Samarbete i urfolksforskningen mellan Sverige och Australien i nypublicerad artikel om urfolksdiplomati.

Forskarvardag i skuggan av pandemin
Publicerad: 08 apr, 2020

Hur har forskarvardagen förändrats efter närmare fyra veckor av mer eller mindre isolerad tillvaro?