"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sommar - Geassi

Sommar är det i juni och juli

Nu drar renarna upp mot högfjället eller ut på vidder där värmen och insekterna är mindre besvärande. Renarna är speciellt känsliga för kormflugor och svalgbromar. Det är två insekter vars larver har renen som värddjur.
I slutet av juni börjar renskötarna samla ihop renarna till kalvmärkning. Det är en hektiskt tid för renskötaren som under flera sommarveckor får vända på dygnet eftersom kalvmärkningarna i huvudsak sker på kvällen och natten då det är som svalast. Arbetet med samlingar kan ta flera dagar beroende på väder och vind.


Renarna är oftast spridda över stora områden och samlas ihop med hjälp av helikotrar och motorcyklar men också till fots. Samebyarna har flera kalvmärknigshagar på olika platser som används vid olika tidpunkter beroende på varifrån renarna samlas. I rengärdet följer kalven vajan. Det är därför lätt att se vem som äger kalven. Med kastlinan fångar man kalven och märker den. Märket består av olika kombinationer av snitt i renens öron. Varje ägare har sitt renmärke.

 

Om konstnären

Namn: Inga-Wictoria Påve
Bor: Jokkmok med rötter i Lannavaara i Kiruna kommun
Yrke: Bildkonstnär

Här kan du läsa mer om Inga-Wiktoria:
ingawiktoriapave.com 

Senast uppdaterad: 2022-02-22