Huvudmenyn dold.

Vad mäter man egentligen med självskattningsformulär?

En ny avhandling undersöker hur man kan mäta människors grundläggande psykologiska behov.

Ett opolitiskt och tämligen okontroversiellt val

Florence Sisask kommenterar valet av Annie Ernaux som 2022 Nobelpristagare i litteratur.

Dags att fira Årshögtid igen

Efter två inställda ceremonier arrangeras Umeå universitets Årshögtid i tredubblad skala.

Ledande forskare inom e-vetenskap nu i Umeå

Superdatorer, visualisering och simulering har förändrat forskarvärldens möjligheter i grunden.

Smältande permafrost ökar växthusgaserna från arktiska sjöar

Tinande permafrost ökar mängden växthusgaser till arktiska sjöar som i sin tur släpper ut dem till atmosfären.

”Våldet mot demonstrerande studenter i Iran är oacceptabelt”

Hans Adolfsson ställer sig bakom SUHF:s uttalande om att våldet är oacceptabelt.

Nya rön om immuncellers försvar mot infektion

Hur B-celler svarar på sorkfeber och hur immunologiskt minne bildas, visas i ny avhandling.

Screening av skadliga ämnen i havet

Andriy Rebryk har utvecklat ett sätt att screena för potentiellt skadliga ämnen i havsmiljön.

Bättre förståelse av livscykelanalys kan minska klimatpåverkan

Rätt verktyg behövs för att minska globala utsläpp vid viktiga investeringsbeslut, visar ny avhandling.

Senaste porträtt och reportage

Därför har Umeå en av landets största genusforskningsmiljöer

Genusforskningen i Umeå har vuxit fram under de senaste 40 åren och har en unik position i dag.

Fyrsträngat DNA i ny typ av cancerbehandling

Nasim Sabouris forskning ligger till grund för arbete med att utveckla nya typer av läkemedel mot cancer.

Cellens väggar nyckeln i kampen mot många sjukdomar

Virus skapar egna rum i cellens väggar, där de i hemlighet kan kopiera sin arvsmassa och göra stor skada.

"Om vi fortsätter att äta som vi gör i dag kommer vi att förstöra planeten"

För att hantera klimatförändringarna måste vi äta mindre kött. Men vad får människor att ändra sin kost?

Hälsa på campus lockar till nya tag

Många studenter och anställda deltog i höstens upplaga av Hälsa på campus.

Anders vill reducera skräp och störningar i röntgenbilder

Anders Garpebring vill med AI få ut skarpare och tydligare resultat från magnetkamerabilder av cancertumörer.