NYHET
Rektor beslutade den 28 juni att bevilja medfinansiering för forskningsinfrastruktur till Miljöarkeologiska laboratoriet (MAL) och The Strategic Environmental Archaeology Database (SEAD). MAL och SEAD får 2 miljoner kronor per år 2017-2021 - sammanlagt 10 miljoner kronor.
I beslutet finns följande beskrivning av verksamheten vid MAL och SEAD:
Miljöarkeologiska laboratoriet (MAL) har fungerat som aktiv nationell resurs sedan 1994 och förser forskarsamhället med integrerad miljöarkeologisk analys- och metodutveckling.
Enheten integrerar forskning, utbildning, uppdrag och samverkan rutinmässigt i verksamheten och har samarbete med bl.a. universitet, muséer och länsstyrelser både nationellt och internationellt. MAL verkar i gränslandet mellan humaniora och naturvetenskap och har problemfokus på relation mellan forntida människor, deras närmiljöer och klimat.
Vid MAL utförs fält- och labbanalyser av framförallt subfossila växtdelar, pollen och insekter samt kemiska och fysiska egenskaper på sediment. Metodutveckling drivs inom samtliga analysmetoder för att förbättra fält- och lab analys (fysiska och datorbaserade) tekniker.
MAL har ett välutrustat laboratorium med modern utrustning som kontinuerligt förnyas och kompletteras. Frösamlingen är en av de bästa i Norden och tvärvetenskaplig metodutveckling och innovationer som gjorts på MAL är unika (t.ex. MOBIMA, BugsCEP, SEAD). Liknande lab-strukturer är ytterst fåtaliga inom Sverige.
The Strategic Environmental Archaeology Database (SEAD) utgör sedan 2008 en nationell infrastruktur för miljöarkeologiska data och har utvecklats i samarbete mellan miljöarkeologiska laboratoriet (UmU), HUMlab (UmU), Keramiska forskningslaboratoriet (Lund), Laboratoriet för vedanatomi och dendrokronologi (Lund) och Riksantikvarieämbetet (Visby).
Utveckling och datainmatning pågår. I nuläget omfattar databasen rådata och metadata från över 1 500 undersökningar som motsvarar över 700 000 observationer av subfossila insekter, växtdelar, pollen m.m. samt 100 000 mätningar av kemiska och fysikaliska sedimentegenskaper.
SEAD innehåller även >2500 dateringar som knyter data till respektive historiska kontexter. Mer än 135 analysmetoder med variationer är beskriven i systemet och över 300 metadata typer beskriver dataserierna och gör dem länkbara till andra system.
Ekologiska referensdata finns för ca 10 000 insektsarter och klimatkalibreringsdata för 436 skalbaggsarter. MAL/SEAD har nyligen tilldelats ett 3 årigt anslag om drygt 5,0 mnkr. I syfte att stödja MAL/SEAD föreslås en medfinansiering om 2 mnkr/år under 2017‒2021.