"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2007-02-06

3D-teknik visar störd embryoutveckling

NYHET Interaktion mellan bukspottkörteln och mjälten kan störa embryoutvecklingen visar Amir Asayesh med hjälp en ny avbildningsteknik i den avhandling han försvarar vid Umeå universitet den 15 februari.

Hur olika organ kan interagera under den tidiga fosterutvecklingen är ett mindre uppmärksammat forskningsområde. Med hjälp av en ny teknik för tredimensionell avbildning (OPT, Optical Projection Tomography) visar avhandlingen att otillbörlig påverkan mellan bukspottskörteln och mjälten kan leda till att delar av bukspottkörteln ombildas till en cysta med egenskaper som man normalt ser hos tarmar.

Avhandlingen visar också var tre proteiner (ADAM9, ADAM10 och ADAM17) finns i bukspottkörteln under embryoutvecklingen och i vuxen ålder. Dessa proteiner medverkar möjligen i regleringen av de signaler som är viktiga för normal utveckling och funktion hos körteln.

Den tredje och sista delen i avhandlingen presenterar användning av OPT-tekniken, i kombination med förbättrad preparering av vävnadsproverna, för att studera intakta organ i möss i 3D och då kunna uppskatta t.ex. volymen insulinproducerande celler i en bukspottkörtel.

Amir Asayesh är doktorand vid Umeå centrum för molekylär medicin, tel. 070-393 32 14, e-post amir.asayesh@ucmm.umu.se.

Avhandlingen lägss fram torsdagen den 15 februari vid Umeå centrum för molekylär medicin (UCMM), Umeå universitet, och har titeln Spleno-pancreatic development assessed by molecular 3D imaging. Disputationen äger rum kl 09.00 i sal Betula, by. 6M, NUS. Fakultetsoppenent är Dr Beatriz Sosa-Pineda, St. Jude Children's Research Hospital, Memphis, USA.

Redaktör: Hans Fällman