"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-08-27

"Alla utom segraren förlorar"

NYHET I tidningen Sans, som är knuten till organisationen Humanisterna, menar Jonny Hjelm, historia och Ingvar Johansson, filosofi, att författarna till några artiklar i Sans temanummer om idrott ägnar sig åt "grava feltänk."

Ingvar Johansson                                                                        Jonny Hjelm

I debattartikeln är det främst mot essäerna av Lena Andersson, författare och Torbjörn Tännsjö, filosof, som Hjelm och Johansson vänder sin udd:
Ur Sans:"Man kan inte beundra den man föraktar, men det innebär inte att man tvingas förakta dem man inte beundrar. Man kan naturligtvis, men det finns inget måste. Torbjörn Tännsjö marscherar fram i allt för snabb takt. Och utifrån vad vi sett av idrottsvärlden – vilket är en hel del – så är förakt alls inte vanligare här än i den andra sfär vi känner väl till, den djupt konkurrensimpregnerade akademiska världen.
Lena Andersson skriver: "Att tävla är att jämföra människor med varandra med avseende på duglighet. Inget annat." Och Torbjörn Tännsjö skriver: ”Den som försvurit sig åt den olympiska tanken är på en evig jakt efter den rent fysiskt och genetiskt bästa individen.” Båda suggererar fram den felaktiga tanken att idrotten graderar människor som människor. De skriver som om det vore fråga om en allmän duglighet respektive en i allmänhet genetiskt bästa individ. Men det är en typ av ”allmänhet” som för det första inte alls tycks finnas, och för det andra inte är det som premieras i idrott."

Läs hela debattartikeln i Sans på fritankesmedja.se

Redaktör: Per Melander