"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-11-15

Alumn gör succé med kamoflagesystemet Adaptiv

NYHET Ove Hjärtbergs examen från Umeå universitets högskoleprogram IngOnline ledde till BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik och vidareutveckling av produkten Adaptiv. Adaptiv fick nyligen utmärkelsen ”Best in show” i London.

Ove Hjärtberg arbetar på företaget BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik där han utförde sitt examensarbete.

– Just nu arbetar jag med att vidareutveckla produkten Adaptiv. BAE är en mycket bra arbetsgivare eftersom jag får arbeta med intressanta projekt som befinner sig i teknikens yttersta framkant, säger Hjärtberg.

Slutprodukten blev verklighet

– Examensarbetet jag gjorde hade titeln ”System för hantering av IR-video” och systemet ingår i produkten Adaptiv. Resultatet har fått ett otroligt mottagande i hela världen. Det känns spännande och helt fantastiskt, säger Ove Hjärtberg.

Adaptiv är en produkt som gör att militärfordon kan ta skepnad av andra föremål, smälta in i bakgrunden oberoende på i vilken miljö fordonet befinner sig i, allt för att undvika att bli upptäckt. Adaptiv kan även hjälpa till att förhindra att man blir beskjuten av sina egna styrkor. Ove Hjärtberg berättar stolt att han var i London på en internationell försvarsutställning hösten 2011 där produkten Adaptiv bland annat fick utmärkelsen ”Best in show”.

Slingrig väg

Att läsa en nätbaserad utbildning passade Ove Hjärtberg perfekt, då han jobbade samtidigt, kunde han styra sin studietid som både var rolig och lärorik.

– Distansstudier ställer högre krav på den som studerar, det gäller att vara disciplinerad. Föreläsningar över webben kan dessutom tendera till att det blir lite enkelriktad kommunikation, men man vänjer sig och hittar nya vägar att kommunicera och få svar. Ibland har vi redovisat på distans och då har vi använt MSN med kamera. Det fungerar! säger Ove Hjärtberg.

Redan för 15 år sedan kom Ove Hjärtberg in på ett liknande ingenjörsprogram, men valde då att börja jobba. Sedan dess har han under årens gång läst någon enstaka kurs då och då på fritiden vid sidan av jobbet för att utveckla sig.

– Jag har alltid velat ta examen och hösten 2008 gjorde jag slag i saken och började då på allvar att läsa resterande kurser som behövdes för att få min examen. Dessa läste jag inom högskoleprogrammet IngOnline. Studierna resulterade i en examen som högskoleingenjör i elektronik, med specialisering inom inbyggda system och datateknik. En lite annorlunda väg att gå med tanke på jobb och studier om vartannat, men nu har jag nått examen och det känns jättebra, berättar Ove Hjärtberg.

Namn: Ove Hjärtberg
Ålder: 38 år
Läste: Ingenjör online, nätbaserat högskoleingenjörsprogram i datateknik/elektroteknik. Utbildningen bedrivs i samarbete mellan fem universitet i Sverige, där Oves huvudlärosäte var Umeå universitet
Kommer från: Pajala i Norrbotten
Bor: I Örnsköldsvik sedan 2003

Text: Maria Molander
Foto: privat

Redaktör: Ingrid Söderbergh