"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-10-05

Amar Kanwar / The Sovereign Forest

NYHET På fredag 20 oktober kl 19:00 öppnar Bildmuseet en stor utställning av den uppmärksammade konstnären och filmaren Amar Kanwar. The Sovereign Forest är en poetisk betraktelse över exploatering och dess konsekvenser i den indiska delstaten Odisha.

Media hälsas välkommen till förhandsvisning av utställningen på torsdag 19 oktober kl 10:00. Amar Kanwar medverkar.

I den indiska delstaten Odisha har jakten på naturresurser förändrat landskapet till oigenkännlighet och konflikterna om marken omfattar tvångsevakuering, skrämselpropaganda och korruption. The Sovereign Forest vittnar om motsättningarna och hur historien också rymmer kamp för mänskliga rättigheter, för rättvisa och för att bevara kunskap och minnen.

Utställningen ställer frågor om poesi som bevis i en rättegång, om vårt seende, om medkänsla, rättvisa och om självbestämmande – allt i en stor installation av filmer, risfrön, böcker, texter och fotografier. The Sovereign Forest erbjuder alternativa sätt att förstå brott, politik, mänskliga rättigheter och ekologi.

Amar Kanwar (f. 1964) är född och verksam i New Delhi, Indien. Hans verk har presenterats på en rad internationella filmfestivaler, konstbiennaler och museer runt om i världen. I år deltog han för fjärde gången i rad i Documenta, världens kanske mest prestigefulla utställning som hålls vart femte år i Kassel, Tyskland. 

The Sovereign Forest har skapats i samarbete med redaktören och aktivisten Sudhir Pattnaik / Samadrusti och den grafiska formgivaren Sherna Dastur.

Pressvisning: Torsdag 19 oktober kl 10:00Vernissage: Fredag 20 oktober kl 19:00
Pressbilder: www.bildmuseet.umu.se/pressrum

För ytterligare information, kontakta gärna:

Sofia Johansson, museiintendent Bildmuseet, 090-786 93 53
Helena Vejbrink, kommunikatör Bildmuseet, 070-271 33 73

Redaktör: Helena Vejbrink