"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-10-16

Anders Sunna / Area Infected

NYHET Till sitt måleri hämtar Anders Sunna motiv från samtidshistoria och personliga erfarenheter. I den storskaliga målning som nu presenteras på Bildmuseet handlar det bland annat om tvångsförflyttningar och om gerillarenskötsel som överlevnadsstrategi.

Välkommen till pressvisning på torsdag 30 november kl 10:00. Anders Sunna medverkar och presenterar sitt verk. Utställningen invigs på söndag 2 november kl 14:00 i närvaro av konstnären.

Ämnet för Anders Sunnas helt nya målning Area Infected är en rad händelser i en långdragen konflikt som utspelats mellan hans familj, samebyn och länsstyrelsen. "Jag var bara 1 år när det hände, sommaren 1986. Trots att jag inte har varit med från början av konflikten 1972, så är det en händelse som påverkat hela mitt liv. När man växer upp med en konflikt och är mitt inne i den så blir det ens liv och vardag. Det onormala blir helt enkelt något normalt."

Anders Sunna betonar bildens makt. Han menar att bilden drabbar betraktaren mer direkt än en text som du måste välja att läsa och anstränga dig för att förstå. Han beskriver också hur han funnit ett sätt att kanalisera sin ilska genom bildkonsten. Genom sina målningar kräver han visuellt utrymme att få berätta sin familjs historia.

Anders Sunna (f. 1985) kommer från Kieksiäisvaara, är utbildad vid Konstfack i Stockholm och verksam i Jokkmokk. Några av hans senaste utställningar har ägt rum på Svenska institutet i Paris, Frankrike (2014); Korundi, Rovaniemi, Finland (2014); Gällivare museum (2014) och SDG, Karasjok, Norge (2013).

Anders Sunna / Area Infected produceras av Bildmuseet med stöd av Umeå2014 och Kulturkontakt Nord. Utställningen visas mellan 2 november 2014 och 18 januari 2015 och ingår i en serie av åtta utställningar av skandinaviska konstnärer med samisk bakgrund som Bildmuseet visar under kulturhuvudstadsåret i Umeå.

Vid pressvisningen 30 oktober presenteras ytterligare två utställningar som öppnar på Bildmuseet 2 november: Campanas / Woods och Rafael Lozano-Hemmer / A Draft of Shadows. Konstnärerna medverkar.

För tillgång till pressbilder, tid för intervju etc., kontakta gärna presskommunikatör Helena Vejbrink.

För ytterligare information, kontakta gärnaSofia Johansson, museiintendent Bildmuseet
sofia.johansson@bildmuseet.umu.se
090-786 93 53

Redaktör: Helena Vejbrink