NYHET
Sociologiprofessor Björn Halleröd har i mer än 20 år studerat den svenska fattigdomen och är bekymrad över de åtstramningar som görs och som bidrar till att fattigdomen ökar. I Vetandets värld måndag 9 mars klockan 12.10 i P1 berättar han mer. Repris efter 23-nyheterna samma kväll.
Gapet mellan fattig och rik i Sverige blir allt större. Medel- och höginkomsttagarna drar ifrån samtidigt som antalet fattiga blir fler. Som väntat är det i de stora städernas förorter som problemen med fattigdom är störst.
Sociologiprofessor Björn Halleröd har i mer än 20 år studerat den svenska fattigdomen och är bekymrad över de åtstramningar som görs och som bidrar till att fattigdomen ökar.
- Sänkta a-kassenivåer kan nog vara bra när det råder överhettning, men när det inte finns några jobb att söka så bidrar det till fler fattiga, säger Björn Halleröd.
I flera länder är begreppet working poor, arbetande fattiga en realitet. Pressade lönenivåer i okvalificerade låglönejobb gör att många inte kan försörja sig trots ett arbete. Än så länge är ett arbete en garant mot fattigdom i Sverige. Men om vi anammar den amerikanske vägen med fler låglönejobb och därmed fler fattiga medborgare kommer det att får stora konsekvenser för samhället.
- Sverige kommer att falla sönder i olika subkulturer, precis som vi ser i USA idag, säger Björn Halleröd som intervjuas i Vetandets värld.
Intervjun sänds i Vetandets värld måndag 9 mars klockan 12.10 i P1. Repris efter 23-nyheterna samma kväll.