"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-10-11

Arbete för en värld utan kemiska vapen belönas med Fredspris

NYHET Nobels Fredspris tilldelas det internationella samarbetsorganet OPCW. Åke Sellström, tidigare chef vid FOI och grundare av Umeå universitets Europeiska CBRNE-centrum, har under många år arbetat tätt med organisationen.

Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW, får priset för sitt ”omfattande arbete med att avskaffa kemiska vapen”. OPCW är ett internationellt samarbetsorgan som övervakar att kemvapenkonventionen följs. Sedan avtalet började gälla för 20 år sedan har OPCW enligt egna uppgifter bidragit till att nära på 80 procent av hela världens kemvapenarsenal har förstörts.

OPCW har hamnat i fokus för sitt arbete med att undersöka de kemiska vapen som använts under kriget i Syrien.

Åke Sellström, som leder FN:s vapeninspektörer i Syrien i undersökningar om kemisk krigsföring, säger i en intervju i SVD:

– Jag gläds åt att det arbete man länge har jobbat med i tysthet äntligen får uppmärksamhet i och med Syrienfrågan.

Skälet till uppmärksamheten - sarinattacken i augusti - är visserligen dyster.

– Men så är det alltid när man håller på med nedrustning. Den är ett nödvändigt ont. Man får se det positiva att i slutändan försvinner de här vapnen. Det finns bara fem länder som inte är med i den här klubben. När OPCW får Nobelpriset innebär väl det att de här sista fem får ett extra tryck på sig att vara med. Och sedan när man har avskaffat de kemiska vapnen är det dags att sätta tänderna i kärnvapnen, säger Sellström i SVD-intervjun.

Redaktör: Ingrid Söderbergh