"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-12-02

Årets innovationsängel – UBI:s vd Jennie Ekbeck

NYHET Sedan 2012 har Jennie Ekbeck varit vd för Umeå Biotech Incubator, som hjälper forskare att kommersialisera sina innovationer inom life science. Nu har hon utsetts till Årets innovationsängel av Veckans Affärer och Vinnova.

"Många inkubatorer jobbar enbart med affärsutveckling. Vi hjälper projekten med affärsutveckling, men också med produktutveckling och insikter om hur regelverken fungerar", säger Jennie Ekbeck till Veckans Affärer.

Jennie Ekbeck är själv utbildad inom biomedicin, men intresseat för entreprenörskap fick henne att också läsa juridik och företagsekonomi. När life science-bolaget Essum sökte en marknadsinriktad student nappade hon på det uppdrag – vilket några år senare ledde till vd-posten för det då nystartade bolaget Probac.

Efter fem år på den posten gick hon vidare till UBI, som så sent som i oktober i år utvaldes som en av 18 företagsinkubatorer i landet som får flerårigt stöd av Vinnova.

Juryns motivering:

“Jennie Ekbeck, årets innovationsängel, har på sina 3,5 år på Umeå Biotech Incubator möjliggjort för forskare att komma närmare näringslivet vilket har gjort en betydande skillnad för Sveriges Life Science-forskning.”

Läs mer om Jennie Ekbäcks utmärkelse

Veckans Affärer: "'Tro' är ett förbjudet ord hos oss"

Affärsliv 24: Umeprofil får stort pris

Tävlingen Innovationstalangerna

Om Umeå Biotech Incubator (UBI)

Umeå Biotech Incubator grundades 2004 som ett helägt dotterbolag till Uminova Innovation, för att tillhandahålla infrastruktur i form av specialutrustade laboratorier för produktutveckling inom life science samt affärsutvecklingshjälp till forskare inom life science.
Fokus var ursprungligen på projekt och företag som initierats i Umeåregionen – vid Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Norrlands universitetssjukhus (NUS) och Försvarets forskningsinstitut (FOI) – men har med åren utvidgats till hela Norra Sverige, inklusive Luleå tekniska universitet, Mitthögskolan och sjukhusen i regionen.
Finansiärer är Umeå kommun, Umeå universitet, Västerbottens läns landsting, Vinnova, Tillväxtverket, Region Västerbotten.

Umeå Biotech Incubator

Redaktör: Michael Nordvall