"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-05-20

Arkeologer och historiker möter skolbarn i Ratan

NYHET Femteklassarna i Robertsfors kommun kan se fram emot spännande dagar i Ratan nästa vecka. Tillsammans med arkeologer och historiker ska de undersöka platsen för och dramatisera det sista slaget på svensk mark.

Det är arkeolog Thomas Larsson och historiker Martin Hårdstedt från Umeå universitet som tillsammans med antikvarie Susanne Sundström från Västerbottens museum ska ge barnen en känsla för den lokala historien och hur den förändrats.

Det blir utgrävning på batteriplatsen på Ledskär i Ratan, där den svenska armén i augusti för snart 200 år sedan hade ställt upp sju kanoner riktade mot land. Eleverna får lära sig att göra utgrävningar för att se om man kan hitta spår efter sammandrabbningen; kulor, krutbehållare, uniformsknappar mm. Förhoppningen är att man kan göra fynd som sedan kan visas upp, bl a för kungaparet när de besöker Ratan den 19 augusti.

Iförda tidstypiska dräkter ska femteklassarna få inblick i hur armén marscherade, hur man fick ta emot order från generalen, som i detta fall utgörs av Martin Hårdstedt, universitetslektor i historia. Barnen kommer att få gå runt och se var svenska armén stod och var ryska armén stod och hur trupperna gick – i stort sett vad som hände den där dagen 1809 då det sista slaget i svensk historia stod i Sävar och Ratan.

Media hälsas välkomna till Batteriplatsen på Ledskär på måndag 25.5 till torsdag 28.5 mellan kl 9.00 och 15.00.

Dagarna anordnas med anledning av Märkesåret 1809 och arrangörer är institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet, Västerbottens museum och Robertsfors kommun.

För ytterligare information, kontakta gärna
professor Thomas Larsson, Umeå universitet,
universitetslektor Martin Hårdstedt, Umeå universitet,
eller antikvarie Susanne Sundström, Västerbottens museum.