"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-04-28

Asbjørg Westum får pedagogiskt pris

NYHET Humanistiska fakultetens pedagogiska pris går i år till Asbjørg Westum, lärare i svenska och nordiska språk, bland annat inom språkkonsultprogrammet. Hon får priset för en medveten och personlig pedagogik.

I prismotiveringen framgår att Asbjørg Westum alltid sätter den enskilda studentens lärande i första rummet. Hennes medvetna och personliga pedagogik fokuserar på studentens potential att utvecklas, både kunskapsmässigt och som kritiskt reflekterande individ. Asbjørg Westum kombinerar struktur och flexibilitet med ett prestigelöst förhållningssätt till lärande och kunskap, studenterna inbjuds till samtal och ingen fråga är för dum eller onödig för att ställas.

I Westums undervisningssal är det högt i tak och alla studenter blir bemötta på ett seriöst sätt. Hon har bred erfarenhet av undervisningens alla delar och ett pedagogiskt engagemang både innanför och utanför den egna institutionen. Undervisningen utvecklas i kontakt med aktuell forskning och genom erfarenheter vunna ur kursutvärderingar.Läs den fullständiga prismotiveringen

Asbjørg Westum föddes 1960 i Lierne kommune i Trøndelag, Norge där hon också växte upp. Sedan 2000 har hon varit verksam som universitetslektor vid Umeå universitet. 1999 disputerade hon i nordiska språk på en avhandling om folkliga uttryck för vissa barnsjukdomar, och vad de berättar om tidens sjukdomssyn. En viktig del av Asbjørg Westums engagemang finns i undervisningen av studenterna, och hon har under många år varit en mycket uppskattad pedagog. Hon undervisar på kurser i svenska och nordiska språk, bland annat inom språkkonsultprogrammet. De senaste åren har hon också varit engagerad i historisk forskning om influensapandemier, särskilt spanska sjukans härjningar 1918-1919. Hur dåtidens människor reagerade kan lära oss anpassa försvaret inför en kommande pandemi.
Prisjuryn för humanistiska fakultetens pedagogiska pris består av både studenter och lärare. Priset delas ut vid universitetets årliga vårfest, lördag 30 maj 2009, och består förutom äran av 20.000 kronor.

Kontaktinformation och pressbild Asbjørg Westum, institutionen för språkstudier, Umeå universitet,
tel 090-786 50 71 eller e-post. .

-----------------------------------------------

Lärarna vid institutionen för språkstudier har under åren tagit emot anmärkningsvärt många pedagogiska priser, både på lokal och nationell nivå. Förra veckan tillkännagav Umeå studentkår att också de ger sitt pedagogiska pris till en av lärarna vid institutionen, Per Löfstrand som undervisar i spanska (läs mer).

Redaktör: Helena Vejbrink