"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-04-20

Åttondeklassare tävlar i teknik och naturvetenskap

NYHET Torsdagen den 23 april utses regionens bästa åttondeklass i teknik och naturvetenskap i den nationella tävlingen Teknikåttan. Vinner gör den klass som har flest rätt på frågorna och som har lyckats tillverka en bollplockare.

Den 6 februari kämpade över 140 åttondeklasser från regionen södra Västerbotten, Västernorrland och Jämtland om en plats i Teknikåttans regionfinal. På torsdag kommer de nio bästa klasserna i regionen till Umeå universitet för att tävla om en prissumma på totalt 15 000 kronor och en plats i riksfinalen som arrangera av 19 maj av Högskolan Väst i Trollhättan den 19 maj.

Varje klass representeras av ett tremannalag. Minervaskolan utmärker sig – tre klasser har tagit sig vidare till semifinalen, klass 8 A, B och C. Resterande sex klasser som deltar är: Svenstavikskolan klass 8 A i Berg, Sävarskola klass 8 B, Alneskolan klass 8 B i Örnsköldsvik, Carlshöjdsskolan klass 8 A i Umeå, Frostvikskolan klass 8 i Gäddede och Kiörningsskolan klass 8:2 i Härnösand.

Domare i regionfinalen är biologen Dag Westerberg och rymdfysikern Patrik Norqvist, känd från bl.a. ”Boston Tea Party” i kanal 5 och ”Krille och Putte” i Västerbottensnytts Eftersnack.

Tävlingen innehåller både teoretiska och praktiska frågor. Inför tävlingen har klasserna dessutom fått i hemläxa att tillverka en vagn som med hjälp av en solcell, kabel och motor ska klara av färdas längst en bana som är belyst med strålkastare.

Teknikåttan är en rikstäckande tävling som syftar till att väcka intresset för naturvetenskap och teknik bland flickor och pojkar, att stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende. Teknikåttan arrangeras gemensamt av tolv högskolor och universitet i landet, däribland Umeå universitet, som också har nationellt ansvar för tävlingen.

Tekniska högskolan och teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet är värdar för Teknikåttans regionfinal vid Umeå universitet.

Tid: 23april, semifinalerna pågår mellan klockan 10.15 och 14.35, då demonstrerar eleverna bland annat solelvagnar . Klockan 15.00 är det dags för regionfinalen.
Lokal: Stora Hörsalen (KB3B1) i Kemiskt biologiskt centrum (KBC-huset). Hus KB på kartan: http://www.umu.se/umu/om_umu/kartor/karta_campus.html

För mer information, kontakta gärna:
Dag Westerberg, kansliet för teknik och naturvetenskap Telefon: 090-786 50 09, 070-559 50 65
E-post: dag.westerberg@adm.umu.se

Det kan vara svårt att få tag på Dag Westerberg under tävlingsdagen, men lämna gärna ett meddelande så ringer han upp så snart han har tid.

http://www.teknikattan.nu

TÄVLINGSPROGRAM Kl 10.15-11.30 Semifinal 1: Minervaskolan 8C, Svenstavikskolan och Minervaskolan klass 8B Kl 11.50-13.05 Semifinal 2: Minervaskolan 8A, Sävarskola och Alneskolan Kl 13.20-14.35 Semifinal 3: Carlshöjdsskolan, Frostvikskolan och Kiörningsskolan
Kl 15.00-16.15 Regionfinal: segrarna från respektive semifinal möts

Redaktör: Karin Wikman