"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-10-26

Avhandling vid Umeå universitet utsedd till årets bästa

NYHET Mark Lindholms avhandling om parodontit, som han lade fram vid Umeå universitet, har utsetts till årets bästa av Svenska Tandläkaresällskapet.

Mark Lindholm lade fram sin avhandling i slutet av 2022. De studier som ingick visar att parodontit tycks öka hos 15-åringar i Västerbotten. Parodontit är en infektionssjukdom som obehandlad kan leda till tandlossning. Lindholms avhandling visar att sjukdomen kan upptäckas på ett tidigt stadium med vanlig röntgenundersökning.

Mark Lindholms reaktion på att han blir prisad av sällskapet är enligt Tandläkartidningen ”jätteroligt” och ”överraskande”.

– Det är ju en del konkurrens i landet, så det är väldigt hedrande och ärofyllt. Det var stort bara att få klart avhandlingen och att diskutera den, så att få pris är en extra bonus. Jag hade mycket bra personer runt omkring mig, med duktiga och drivna handledare och en givande forskningsmiljö. Jag hoppas att det kanske genomsyrar min avhandling – att jag kunnat få fram allt jag lärt mig genom årens lopp. Det var väldigt roligt att skriva avhandlingen och jag kände att jag utvecklades hela tiden, säger Mark Lindholm till Tandläkartidningen.

Vidare lyfter han fram kombinationen av grundforskning och klinisk forskning som en betydelsefull faktor.

Mark Lindholm avslutar sin ST-utbildning i parodontologi vid Umeå universitet med examen 1 december. Parallellt söker han jobb som specialist.

Priset delas ut vid invigningen av årets upplaga av Tandläkaresällskapets riksstämma, onsdag 15 november.

Artikel i Tandläkartidningen