"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-05-06

Båtarnas sjösättning startskott för intensiv säsong

NYHET Nu är UMF:s nya båt Gråsuggan och UMF:s forskningsfartyg R/V Lotty sjösatta och ligger förtöjda i hamnen vid fältstationen. Sjösättningen är startskottet för den mycket provtagningsintensiva perioden maj-augusti. Det är också ett bra tillfälle att boka båttid för den kommande höstsäsongen.

I måndags morse var det dags för UMF:s nya forskningsbåt Gråsuggan att sjösättas. Båten köptes i höstas och har stått uppställd på piren under vintern. Gråsuggan är tillgänglig för skärgårdsprovtagning, är 9,75 meter lång och har ett djupgående på cirka 1,20 meter. Hon har enmansbesättning och två kojplatser. Under förra veckan fick hon lite ny färg, och i måndags hissades hon för första gången ned i vattnet i sin nya hemmahamn.

Nya ljuddämpare på R/V Lotty

I dag var det forskningsfartyget R/V Lottys tur. Fartyget har legat uppdraget på land sedan isen la sig i november, och har även hon fått färgen förbättrad. Lotty har också utrustats med nya specialutformade ljuddämpare, för att förbättra arbetsmiljön ombord.

Nu startar intensiv provtagningsperiod

Sjösättningen är startskottet för UMF:s intensiva sommarsäsong som präglas av en ett stort antal provtagningsexpeditioner. I detta arbete utgör Gråsuggan och R/V Lotty mycket viktiga delar.

Boka båttid för hösten nu

R/V Lotty är uppbokad större delen av sommaren, men från september och framåt finns det större möjligheter att boka henne för forskning, miljöövervakning och undervisning.

Vill du boka båttid i höst?

Kontakta Kristina Viklund, 090-786 79 73

Foto: Andrea Gillgren

Redaktör: Andrea Gillgren