"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-06-05

Beskåda Venuspassage på Umevatoriet

NYHET Det finns anledning att kliva upp tidigt på nationaldagen i år. I gryningen finns en unik chans att se Venus passera solen. Det är en sällsynt astronomisk händelse och Umevatoriet i Umeå håller extra öppet mellan kl. 03.00 – 07.00.

– Man får titta på passagen antingen genom ett teleskop försett med solfilter eller genom att passagen projiceras på en skärm. Vi kommer även att ha en specialvisning i planetariet som handlar om passagen, säger Annika Kjellson Lind, verksamhetschef vid Umevatoriet.

Det är gratis inträde.

I norra Sverige kan man se hela Venuspassagen onsdag 6 juni. Venuspassagen innebär att Venus passerar framför solen i en vinkel som gör att vi kan se det från jorden, som en liten rund fläck som vandrar över solskivan. Passagerna sker två och två, med åtta år emellan. Den senaste var 2004, men nästa dröjer till december 2117.

Solen lyser starkt så man måste skydda ögonen. Det säkraste sättet att se passagen är att projicera solen på ett vitt papper med hjälp av ett enkelt teleskop eller en fältkikare.

Redaktör: Ingrid Söderbergh