"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-09-22

Besök Europas största vetenskapsfest på Konstnärligt campus – nu på fredag

NYHET Upplev en kemi- och fysikshow, se en utställning om Arkitekturbiennalen, lär dig mer om designforskning och ta reda på varför Jesus borde twittra. Vetenskapsfestivalen Forskafredag – Researchers’ Night – firas över hela Europa den 26 september. I Umeå äger festivalen rum på Konstnärligt campus.

– Forskarfredag är för alla som någonsin undrat vad forskare egentligen håller på med. Stora, små, tonåringar, pensionärer, skolklasser och familjer – det finns något för alla, säger Annika Kjellsson Lind, projektledare för Forskarfredag i Umeå.

Umeå är en av 300 städer i Europa där forskare möter allmänheten. Genom Forskarfredag erbjuds besökarna möjlighet att på roliga och annorlunda sätt ta reda på hur forskning och vetenskap påverkar våra liv. Aktiviteterna är gratis och öppna för alla.

– Nytt för i år är att vi håller till på Konstnärligt campus – i och med att Umeå är kulturhuvudstad. Vi bjuder på en härlig mix av naturvetenskaplig och konstnärlig forskning. Det blir prova på-aktiviteter, utställningar, föreläsningar och shower, säger Annika Kjellsson Lind.

Under Forskarfredag anordnar Arkitekt- och Designhögskolan aktiviteter, liksom Humlab–X, som är en mötesplats för humaniora, kultur och informationsteknik vid Umeå universitet. Det nyöppnade Sliperiet på Konstnärligt campus gästas av Umevatoriet, som står för de naturvetenskapliga inslagen i programmet. Dessutom har Bildmuseet öppet till klockan 20, kvällen till ära.

En del av Forskarfredag 2014 är massexperimentet Grönsaksförsöket, där tusentals elever från Trelleborg i söder till Kiruna i norr hjälper forskare att ta reda på hur mycket frukt och grönt barn och unga i Sverige äter. Massexperimentet är utformat av forskaren Ulla-Kaisa Koivisto Hursti vid Livsmedelsverket i samarbete med VA. 
– Genom Grönsaksförsöket får eleverna delta i riktig forskning, samtidigt som de lär sig mer om matens innehåll och dess betydelse för hälsan och miljön, säger Lotta Tomasson, projektledare för Forskarfredag Sverige.

Forskarfredag går av stapeln den sista fredagen i september varje år. Förra året hade evenemangen sammanlagt över 1,2 miljoner besökare. I Sverige firas Forskarfredag 2014 på ett 20-tal orter runtom i landet. Arrangör av Forskarfredag Umeå är Umevatoriet och Umeå universitets Konstnärliga campus.

Tid: 26 september, klockan 16–20
Plats: Konstnärligt campus, Umeå universitet.

Program för Forskarfredag Umeå

För mer information, kontakta gärna:

Annika Kjellsson Lind, projektledare Forskarfredag Umeå, Umeå universitet,
090-786 69 32, annika.kjellsson-lind@umu.seLotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare Forskarfredag Sverige
070-728 97 20, lotta@v-a.se

Om Forskarfredag

Forskarfredag samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, AkzoNobel, Formas, Forte, IKEM, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF, Livsmedelsverket, Naturvetarna, SULF, Teknikföretagen, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Om Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

Redaktör: Karin Wikman