"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-12-20

Bli buddy – lär känna studenter från hela världen!

NYHET Lär känna studenter från hela världen genom Umeå universitets buddyprogram! Vi söker dig som gillar att träffa nya människor och som vill få våra internationella studenter att känna sig som hemma i Umeå.

Buddyprogrammet söker dig som studerar vid Umeå universitet och som vill vara med och hjälpa våra internationella studenter att få en härlig studietid vid universitetet. Som buddy är du ett stöd för internationella studenter och en av de viktigaste kontakterna med Umeå universitet.

Buddyprogrammet samordnas under läsåret 2023-2024 av Anna Ruëdisuëli, studentkoordinator. Anna kommer från Frankrike och var under läsåret 2022/2023 utbytesstudent vid Umeå universitet. Under hösten 2023 har hon haft 150 buddies engagerade och 725 internationella studenter i buddyprogrammet. Programmet betyder mycket för studenterna.  


– Som deltagare i buddyprogrammet kan jag berätta hur mycket det gav mig. När du anländer till en ny stad långt hemifrån är allt omkring dig nytt, och du känner ingen. Även om det kan vara spännande är det svårt att inte känna sig ensam, och det är lätt att gå vilse i den nya miljön både bildligt och bokstavligt. Det är svårt att veta var man ska börja. För internationella studenter representerar buddyprogrammet en start och en början på vägen, säger Aïssatou Lala Diakhaté, masterstudent i kognitionsvetenskap och deltagare i buddyprogrammet.

Johan Meurk studerar på civilingenjörsprogrammet med inriktning industriell ekonomi och har varit buddy denna termin.

– Buddyprogrammet är en fantastisk erfarenhet. Möjligheten att ge ett varmt välkomnande till människor från hela världen på bästa möjliga sätt är oerhört roligt och givande. Det är ett spännande sätt att skapa nya vänner globalt, utbyta erfarenheter och dela våra egna unika traditioner och mångkulturella bakgrunder med varandra, berättar han.  

Johan Meurk fortsätter:
– Jag visste redan innan att jag ville åka iväg på utbytesstudier. Nu är jag helt övertygad och kan inte vänta till dess!

Studenterna i buddyprogrammet delas in i grupper om ca 25-30 internationella studenter per grupp samt 8-10 buddies. Som buddy kan du också ha ett extra ansvar som gruppledare. Varje grupp har två gruppledare. När du söker väljer du om du är intresserad av att ta ett lite större ansvar som gruppledare.

Detta är buddyprogrammet 

Buddyprogrammet är en verksamhet vid Umeå universitet som introducerar internationella studenter till Sverige och hjälper dem att komma till rätta i Umeå som studentstad. Genom gemensamma aktiviteter blir buddygruppen som en andra familj för studenterna.

Som buddy spelar du en viktig roll i de internationella studenternas samlade upplevelse av Sverige, Umeå och Umeå universitet. Du kommer att vara en av de första kontakterna som internationella studenter har med Umeåstudenter.
Buddyprogrammet börjar vid terminsstart och pågår under hela terminen. Början av terminen kan vara mer intensiv med flera gemensamma aktiviteter för alla buddygrupper. Sedan är det den egna gruppens engagemang som bestämmer hur ofta ni ses, en gång i veckan eller två gånger i månaden brukar rekommenderas.

Fördelar med att vara buddy

Förutom att det är fantastiskt roligt att vara buddy finns det många andra fördelar:

  • Du får träffa nya människor från andra kulturer.
  • Du har chansen att träffa vänner för livet men du har också chansen att lära dig ovärderlig kunskap om andra kulturer.
  • Du förbättrar dina språkkunskaper.
  • Du har en chans att fördjupa dina kunskaper i andra språk!
  • Du som själv har tänkt ansöka om utbytesplats kan ha en merit för din ansökan. Om du har varit en aktiv buddy får du ett intyg av International Office. För mer information läs mer på buddyprogrammets webbsida.

 

Så anmäler du dig till buddyprogrammet

För att bli buddy för internationella studenter behöver du skicka in en anmälan. I anmälan anger du dina kontaktuppgifter, vad du studerar och tidigare erfarenheter. Du anmäler även om du vill bli gruppledare för en buddygrupp. Anmäl dig så snart som möjligt så att du inte missar det roliga!

Anmäl dig före terminsstart. 


Mer information och anmälan för att bli buddy

Följ studyinumea på Instagram

Anna Ruedisueli
Koordinator
E-post
E-post
Telefon
090-786 68 08
Buddy Programme

Lär känna studenter från hela världen genom Umeå universitets buddyprogram!