"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-09-05

Vad vet du egentligen om din smarta telefon?

NYHET Toby Miller är gästprofessorn vid kultur- och medievetenskaper som är i Umeå för tredje gången. Den här gången föreläser han om bland annat vad folk inte vet om sina smarta telefoner, om en blind fläck i forskningen som han inte tycker har fått den uppmärksamhet den förtjänar.

Text: Hanna Kalla

Smarttelefonerna finns överallt i dagens samhälle. 2019 spås enligt tidningen The Economist vara peak smartphone, vilket betyder att produktionen och försäljningen av telefonerna kommer att nå sin kulmen, för att sedan börja sakta ned.

Risker som smartphone-nacke, exploderande mobilbatterier eller att människor spenderar för mycket tid på sina telefoner är väldigt omtalade, men Toby Miller tycker det fattas mycket i diskussionen kring smartphones. Efter ett samtal med en vän började han intressera sig för vägen en smartphone tar från att den tillverkas till att den plockas isär. En resa som handlar om att titta närmare på de medium vi använder och inte bara innehållet av dem.

– Ofta ses ny teknologi mest som något underverk som ska förbättra våra liv. Men snarare än att se på dem som något magiskt är det intressant att titta på både hur de skapas och återvinns, deras väg från början till där de sedan hamnar, säger Toby Miller.

Toby Miller började inte akademiskt utan arbetade som bland annat journalist och talskrivare, vilket gav honom ett öppet sinne för att närma sig kunskap. Genom sina egna intressen, det som pågår i sociala rörelser och genom att leta luckor i tidigare etablerade forskningsområden hittar han sina forskningsprojekt. När han pratar och skriver handlar det ofta om miljö, rättvisa, vem som lider, vem som gör vinsten och vilken arbetskraft som ligger bakom produkten, i detta fall telefonen. 

Ofta ses ny teknologi mest som något underverk som ska förbättra våra liv.

Att teknologi ibland framställs som att det ska utrota fattigdom, orättvisa och bidra till fördelar för miljön överglänser ofta hur det ser ut med produktionen bakom och hanteringen av det e-avfall som blir kvar när vi är färdiga med den.

– Utvinningen av det som telefonerna är gjorda av kan ske i konfliktdrabbade regioner. Hur de återvinns på stora e-avfallsdumpar kan även innebära att människor utsätts för livsfarliga risker på grund av giftiga ämnen, säger Toby Miller.

Toby Miller är född i Storbritannien och har bott halva sitt liv i USA där han studerat och arbetat. För tillfället bor han i Colombia och arbetar också med flera böcker om våld. En av böckerna fokuserar på våldet i landet och en annan om uppfattningen av våld i en bredare mening. Han har skrivit och redigerat över 40 böcker och skriver regelbundet i tidskrifter. How green is your smartphone är en av hans senaste böcker.

Läs mer om boken How green is your smartphone på tobymiller.org

Läs mer av Toby Miller och Richard Maxwell om e-avfall och smartphones i Psychology Today

Se föreläsning med Toby Miller på Umu play