"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-10-25

Design Matters på Bildmuseet

NYHET Utställningen Design Matters presenterar internationellt etablerade designer och designgrupper som utmanar våra förväntningar på konsumtionsvaror och möbler, funktioner och tjänster. Förändras vårt förhållande till tingen om skorna vi bär har odlats av oss själva, om tallriken vi äter på är en levande organism? Kan en orsak till klimatkatastrof omvandlas till något vackert och värt att bevara?

I november slår Bildmuseet upp dörrarna till två nya utställningar: grupputställningen Design Matters och Ann Edholms separatutställning Tungan på ordet. Välkommen till pressvisning och presentation av båda utställningarna på torsdag 14 november 10:00-12:00.
(Pressmeddelande om Ann Edholms utställning finns här)

Utställningen Design Matters visar föremål och tekniker som snart kan vara en del av vår vardag. I en värld som står inför stora utmaningar, från hotande klimatförändringar till anpassningen i ett allt mer digitaliserat samhälle, är de flesta överens om en sak: Vi måste producera och konsumera på nya sätt.

Design Matters presenterar internationellt etablerade designer och designgrupper som med sitt arbete och inställning till design utmanar våra förväntningar på konsumtionsvaror och möbler, funktioner och tjänster. Förändras vårt förhållande till tingen om skorna vi bär har odlats av oss själva, eller om tallriken vi äter på är en levande organism? Kan en orsak till klimatkatastrof omvandlas till något vackert och värt att bevara?

Design arbetar efter en gammal, men väldigt effektiv, formel bestående av klient, designer, producent och konsument. Vi föredrar fortfarande snabb konsumtion och massproduktion, men vad skulle hända om vi verkligen bestämde oss för att ta oss an de utmaningar vi har framför oss? Vad innebär det att gå från massproduktion till produktion från massorna, och kommer en sådan förändringen att ske på grund av oss kunder eller initieras av designerna själva?

De designer som Bildmuseet har bjudit in presenterar projekt som ger tillfälle att reflektera över vad funktion, hållbarhet och skönhet egentligen är. Det är design som inte bara presenterar faktiska lösningar på praktiska problem utan även ställer frågor om den tid vi lever i och öppnar upp för nya sätt att samspela med världen.

I utställningen medverkar Caracara, Liz Ciokaljo, Jesper Eriksson, Jenny Nordberg, Ewa Nowak, Officina Corpuscoli/Maurizio Montalti samt Superflux. Curator Anders Jansson.

Design Matters är producerad av Bildmuseet och invigs under 2019 då vår granne Designhögskolan – för fjärde året i rad rankad som internationell etta på Red Dot Design Ranking – firar sitt 30-årsjubileum.

Pressvisning: Torsdag 14 november 10:00-12:00 (OSA).
Museichef Katarina Pierre hälsar välkommen till pressvisningen. Curatorerna Anders Jansson och Brita Täljedal presenterar utställningarna i samtal med designerna Jesper Eriksson, Jenny Nordberg och Maurizio Montalti och Aleksi Vesaluoma från Caracara, samt konstnären Ann Edholm.

Pressbilder: www.bildmuseet.umu.se/pressbilder

Art Friday med vernissage: Fredag 15 november 17:00-21:00
På plats under vernissagekvällen är Jesper Eriksson, Jenny Nordberg, Maurizio Montalti, Aleksi Vesaluoma från Caracara och Ann Edholm. Invigningssamtal 19:00, café/bar och gäst-DJ: Boys.

För ytterligare information, kontakta gärna
Anders Jansson, museiintendent/curator Bildmuseet
anders.jansson@bildmuseet.umu.se, 072-083 6616