"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-10-19

Designhögskolan befäster sin position i topp på världsrankingen

NYHET För andra året i rad placerar sig Designhögskolan vid Umeå universitet högst upp på de två största rankingarna över designutbildningar inom produktdesign i världen, Red Dot och iF. Att skolan lyckas befästa sin världsledande position öppnar dörrar för nya samarbeten med globala organisationer och företag, samtidigt ger det en skjuts i studentrekryteringen.

Johan Redström, rektor på Designhögskolan i Umeå, om varför skolan lyckas göra ett eget avtryck i designvärlden:

– För oss handlar design inte bara om kunskap och expertis, utan också om omvärldsengagemang och en förmåga att omsätta kunskap i olika sammanhang och i samarbete med andra. I våra utbildningar arbetar vi därför genomgående med det omgivande samhället, med olika organisationer och företag. Nyheten om de här rankingarna är en bekräftelse på att det vi gör har betydelse också för andra och att vi faktiskt gör ett avtryck, inte bara i Sverige.

Rankingarna bygger på den samlade kvalitén av studentprojekt under de senaste åren och är en direkt spegling av det flitiga arbete som pågår i labb och verkstäder runt om i skolans lokaler. Designhögskolans fokus på att bygga en kreativ lärandemiljö, att etablera starka band med industrin och att ta sig an relevanta samhällsproblem har givit skolan en tydlig profil. En identitet har vuxit fram som går att känna igen i studenternas designstil och i utvecklingen av nya produkter, där användaren alltid är i fokus.

Akansha Aggarwal från Indien är inne på sitt sista år på masterprogrammet i interaktionsdesign. Enligt henne stavas hemligheten bakom skolans framgångar samarbete, prestigelöshet och en tonvikt på att lösa verkliga problem.

– Vi är en ganska liten skola och vi blir som en familj här, alla studenterna. När man har kört fast i ett projekt är känslan att man kan få feedback och råd från alla, det finns ingen negativ konkurrens. Det gör att man utvecklas mycket snabbare tror jag. När man är klar med en design så är den nästan vattentät eftersom den har passerat så många ögon. Det gör såklart också att produkten blir bättre för den verkliga användaren i slutändan.

I år är femte året i rad som Designhögskolan i Umeå placerar sig som etta på Red Dot Ranking och andra året i rad som man intar förstaplatsen på iF Design Ranking.

Läs mer om Red Dots ranking

Läs mer om iF:s ranking

För mer information, kontakta gärna:

Jens Persson, kommunikatör, Designhögskolan, Umeå universitetTelefon: 073-626 35 51
E-post: jens.persson@umu.se

Högupplöst bild på Johan Redström

Redaktör: Anna-Lena Lindskog