NYHET
I ett tio veckors projekt ska designstudenter på masterprogrammet i avancerad produktdesign fördjupa sig i hur arbetsmiljön för VVS-installatörer kan förbättras. Projektet är ett samarbete mellan Designhögskolan och Ostnor AB. Som kreativ kick-off kommer studenterna bland annat att följa VVS-installatörer i Umeå under deras arbetsdag, samt under en förmiddag sitta på skolbänken på Dragonskolan, där morgondagens VVS-installatörer utbildas.
– Att få möjligheten att jobba med och åt en så viktig yrkesgrupp och att få insikt i deras arbetssituation är en spännande designutmaning för oss, säger Thomas Degn, programansvarig för masterprogrammet i avancerad produktdesign, Designhögskolan.
Genom bland annat studiebesök, fältstudier, intervjuer och praktiska övningar ska nio designstudenter i ett tio veckors terminsprojekt kartlägga utvecklingsmöjligheter för VVS-installatörernas arbetsmiljö och arbetsdag. Fokus kommer att ligga på framtida lösningar för bland annat verktyg och produkter för både nyinstallation och service. Studenterna ska först identifiera relevanta designmöjligheter för att sedan generera och formge nya produktlösningar för dessa.
Projektet inleds måndag den 5 november med att designstudenterna besöker Dragonskolan, där de under en förmiddag får en snabbkurs och introduktion till dagens VVS-utbildning, samt får testa vissa av de praktiska övningsmomenten på VVS-utbildningen. Från och med tisdag den 6 november kommer studenterna under några dagar att följa med och observera VVS-installatörer under hela deras arbetsdag, från morgon till kväll. Syftet är att säkerställa att studenterna får en så omfattande inblick som möjligt i yrkesgruppens vardag. Följande VVS-företag i Umeå kommer att ta emot designstudenterna: Bravida, NVS och YIT.
Projektet fortsätter fram till januari 2013. Resultatet av designstudien redovisas fredag den 25 januari 2013 på Designhögskolan.
Den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet har 5 000 studenter, 300 forskarstuderande och en stark forskning. Fakultetens institutioner och tre högskolor, Tekniska högskolan, Designhögskolan och Arkitekthögskolan, samlar forskning och utbildning inom kemi, fysik, biologi, datavetenskap, matematik, teknik, lärarutbildning, arkitektur och design.
Avancerad produktdesign är ett tvåårigt masterprogram vid Designhögskolan. De nio studenterna på programmet representerar tre olika länder: Sverige, Österrike och Kanada. Läs mer på www.uid.umu.se/en/education/programmes/ma-in-advanced-product-design
Ostnor AB är en koncern inom sanitetsarmaturbranchen, med tillverkning av bland annat vattenkranar och blandare. Bolaget bildades 2003, då de båda vattenkrans-tillverkarna FM Mattsson och Mora Armatur gick samman. Företaget har rötter ända sedan 1865, då tillverkningen startades i byn Östnor utanför Mora. Ostnor har i dag över 500 anställda. Läs mer på www.ostnor.se
David Degerman, VVS-programmet, DragonskolanTelefon: 073-803 01 11 E-post: david.degerman@umea.se
2. Studiebesök hos VVS-installationsföretag i UmeåTisdag-Onsdag 6-7 november Tid: kl. 07.00–16.00 Plats: Bravida, NVS och YIT (Studenterna kommer att vara ute på olika arbetsplatser)
Journalister är välkomna att ringa för tid för intervjuer och foto ute på plats, men måste kolla med det specifika VVS företag först av säkerhetsskäl!