"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2006-03-27

Dietistlegitimation kan göra utbildning ännu mer populär

NYHET Den 1 april får svenska dietister legitimation, något som innebär en trygghet för patienter och framtida arbetsgivare. För den redan attraktiva dietistutbildningen vid Umeå universitet kan legitimationen innebära ännu fler sökande.

Idag finns det många som arbetar som kostrådgivare men saknar dietistutbildning. För utbildade dietister införs den 1 april en legitimation, något som innebär en kvalitetsstämpel på anställda som arbetar med att ge kostråd och kostbehandlingar. Det handlar om trygghet för patienter, men också för arbetsgivare som ska nyanställa. Förra årets debatt om näringssituationen inom äldrevården visade på en tydlig brist på kostkompetens.

– Legitimationen innebär troligtvis att fler arbetsgivare nu anställer utbildade dietister för uppgifter som handlar om kost, säger Cecilia Hauer, programansvarig för dietistprogrammet vid Umeå universitet.

Hon anser att fler utbildade dietister borde finnas inom kommuner och personalhälsovård, men även inom den privata sektorn. Det tre- till fyraåriga dietistprogrammet i Umeå är redan en av universitetets populäraste utbildningar, och ett kvalitetskvitto som legitimationen innebär kan alltså medföra att ännu fler vill gå programmet.

– Utbildningen måste även i framtiden hålla hög kvalitet och ligga långt framme när det gäller både basutbildning, forskning och mer specialiserade yrkesfrågor, menar prefekten Agneta Hörnell, institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet.

Att ha legitimation innebär även att man kan förlora den. En dietistutbildning är en färskvara, och man måste hänga med i den snabba utveckling av kostbehandlingar som sker.

– Det gäller att fortbilda sig, och jag tror också att efterfrågan på fortbildning kommer att öka, säger dietisten Inger Öhlund, också hon vid institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet.

I Umeå samlas den 29–30 mars representanter från de tre utbildningsorterna Uppsala, Göteborg och Umeå. Då kommer även Elisabeth Rothenberg, ordförande i yrkesföreningen, DRF och Ann de Looy från den europeiska dietistföreningen EFAD att delta.

Läs mer om dietistprogrammet på: www.umu.se/utbildning/program-kurser/program/?code=SYDIE

För mer information, kontakta:

Cecilia Hauer, programansvarig för dietistprogrammet, institutionen för kostvetenskap, tel: 090-786 9568, e-post: cecilia.hauer@kost.umu.se

Agneta Hörnell, prefekt, institutionen för kostvetenskap, tel: 090-786 6485, e-post: agneta.hornell@kost.umu.se

Inger Öhlund, dietist, institutionen för kostvetenskap, tel: 090-786 6396, e-post: inger.ohlund@kost.umu.se

Redaktör: Camilla Nilsson