"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-06-04

Digitala ekosystem ställer andra krav på ledarskap

NYHET Digitaliseringen gör att digitala ekosystem växer fram – som ställer särskilda krav på samarbets- och ledningsformer. Det visar ny avhandling vid Umeå universitet.

Text: Marie Oskarsson

Hosea Ofe är forskare i informatik och beskriver i sin avhandling hur digitalisering driver företag mot ett mer aktivt deltagande i ekosystem centrerade runt digitala plattformar. Digitala ekosystem är nätverk av aktörer som samarbetar för att ta fram tjänster och erbjudanden med hjälp av digital teknik.

Hosea har studerat upprättandet av Trafiklab, en plattform för öppna data inom kollektivtrafiken. Studien  synliggör att uppstarten av en ny plattform ställer särskilda krav på ledarskap:  

– Att leda nya digitala ekosystem handlar inte bara om teknikdesign – det handlar också om att bygga relationer mellan olika aktörer. Studien visar att ledarskapet handlar mer om  ”orkestrering” än det som vi brukar beteckna som traditionellt ledarskap, säger Hosea Ofe.

Orkestrering innefattar en omfattande samordning mellan parterna som ingår i ekosystemet.

– Vid etablerandet av en ny plattform är  värdet av tjänsten okänt och maktförhållandena är heller inte etablerade. Det handlar om att identifiera och tydliggöra potentiella värden, och samtidigt hantera maktförhållanden och konkurrerande perspektiv, säger Hosea Ofe.

Avhandlingen synliggör att leverantörerna balanserar mellan tre delvis konkurrerande mål - locka användare, samordna användaraktiviteter samt skapa och fånga värde. Det gäller att skapa värde för såväl användare som leverantörer.

Hosea menar att plattformsleverantörer bör se på det digitala ekosystemet som en helhet.

– Orkestrering innefattar att skapa en förståelse för den unika situationen hos involverade aktörer och synliggöra vinsten av samarbete. Möten är viktiga för att skapa förståelse för varandra och ta del av varandras intressen, kunskap och perspektiv, avslutar Hosea Ofea.

Länk till avhandling

Länk till pressbild

För mer information kontakta gärna:

Hosea Ofe
Institutionen för informatik vid Umeå universitet
E-post: ofe.hosea.ayaba@umu.se
Telefon: 090 786 97 91, 073-877 41 84
 

Om disputationen

Avhandlingens titel: Att Orkestrera Framväxande Digitala Ekosystem - En studie av en etablering av en öppen dataplattform inom den svenska kollektivtrafiken
Plats: Triple Helix, Umeå universitet,
Tid: Fredag ​​12 juni, 2020. 13:00.
 
Fakultetsopponent: Professor Anna Ståhlbröst,
Avdelningen för digitala tjänster och system, avdelningen för datavetenskap, elektroteknik och rymdteknik, Luleå tekniska universitet

Disputationen genomförs huvudsakligen digitalt, både för anställda och för allmänhet. Den genomförs även i mindre skala på Campus. Mer information finner du här.