Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

Publicerad: 03 okt, 2016

DN: "Sara Lidman satte byn och tystnaden i litteraturens mitt"

NYHET Tjärdalen som var Sara Lidmans litterära debut turnerar just nu i form av en teaterföreställning. Annelie Bränström Öhman, litteraturprofessor, Umeå universitet, skriver i Dagens nyheter i anslutning till detta om hur omskakande det kan vara att låta människor träda fram ur tystnaden.

Annelie Bränström Öhman Foto: Mattias Pettersson, Umu

Ur artikeln: "Numera är det ytterst få som minns något om tjärbränningens betydelse för de fattiga skogsbönderna. Och den mest bevingade raden – 'Såvitt man bor i en by måste man bry sej' – landar i ett helt annat Sverige i dag än på femtio­talet. Många skulle säkert vara beredda att omformulera den till en fråga: 'Såvitt man inte bor i en by – orkar man bry sej?' Landsbygd och glesbygd, och särskilt i dess nordliga delar, har numera blivit en trött axelryckning i det urbana välfärdslandet Sverige".

"Jag brukar tänka att det är en händelse som ingen egentligen har kommit på att se som en tanke att Sara Lidmans upplage­rekord för en debutroman kom att stå sig ända fram till 1976, när Ulf Lundell sprängde det med sin Jack".

Läs artikeln på dn.se

Redaktör: Per Melander