"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-03-06

Dom som är kvar / Årets svenska bilderbok

NYHET "Dom som är kvar" av Karin Saler och Siri Ahmed Backström har utsetts till årets svenska bilderbok. Författarna tar emot priset under Littfest - Umeås internationella litteraturfestival, och originalbilder ur boken presenteras i en utställning som öppnas på Bildmuseet på söndag 15 mars.

Journalister hälsas varmt välkomna att boka tid för en förhandsvisning av utställningen under onsdag 11 mars eller torsdag 12 mars. Brita Täljedal, museiintendent vid Bildmuseet och en av medlemmarna i prisjuryn, finns på plats för att ge en presentation.

Karin Saler och Siri Ahmed Backström kommer att ta emot priset under Littfest fredagen 13 mars kl 13:00 i Peterson-Bergersalen, Umeå Folkets Hus, följt av ett samtal om boken lett av juryordförande Vicky Uhlander. Från kl 13:45 finns det möjlighet till intervjuer.

Utställningen pågår mellan 15 mars och 30 augusti. Pressbilder från boken och på Karin Saler och Siri Ahmed Backström finns att ladda ner från Bildmuseets webbplats.

Prisjuryns motivering lyder: "Debuterande författaren Karin Saler och bildskaparen Siri Ahmed Backström bryter ny mark när de i Dom som är kvar tar sig an hur vardagen sakta letar sig tillbaka i en sörjande familj. Med små medel, och i kvalificerat samarbete mellan text och bild, gestaltar de vilsenheten och tomrumskänslan i sorgen och visar samtidigt hur de första tecknen på fortsatt liv kan se ut. En berörande och angelägen bilderbok som växer för varje läsning."

Snöbollen - årets svenska bilderbok är ett nationellt bilderbokspris med syfte att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk och uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser, både vad gäller innehåll och form. Bakom priset står Krumelur - föreningen för unga ord i norr i samarbete med Svenska Tecknare, Kulturföreningen Pilgatan, Länsbiblioteken i Västerbotten och Västernorrland, Umeå kommun, Littfest och Bildmuseet.

För kontaktuppgifter till Karin Saler och Siri Ahmed Backströmoch för att boka tid för en förhandsvisning av utställningen, kontaktaHelena Vejbrink, kommunikatör Bildmuseet
090-7869073, helena.vejbrink@bildmuset.umu.se

För mer information om utställningen och priset, kontaktaBrita Täljedal, museiintendent Bildmuseet och medlem i prisjuryn
090-786 7714, brita.taljedal@bildmuseet.umu.se

Redaktör: Helena Vejbrink